BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
forint

Szokjunk hozzá a gyengébb forinthoz

2014.03.13., csütörtök 05:00

A válság előtt 250 plusz/mínusz néhány forint volt az euró éveken át – hozzászoktunk. Aztán jött úgy 2009 és 2011 között a nagyjából 280 forintos euró korszaka, mostanában pedig már kezdjük megszokni, hogy 300 forint fölött alakul az árfolyam. Tegnap is éppen kétéves mélyponton volt a magyar valuta az euróval szemben, a kurzus súrolta a 314,5-öt.

Lerágott csont már, hogy a forint gyengülése mögött nagyrészt nemzetközi tényezők állnak. A Fed kötvény-visszavásárlási programjának csökkentése az amerikai állampapír-piaci hozamok emelkedését hozta, emiatt a feltörekvő piacok felől a fejlett piacok irányába indultak meg a pénzmozgások világszerte. A folyamatra csak ráerősítenek az olyan konfliktusok, mint amilyenek Ukrajnában vagy Törökországban zajlanak.

Ezek ellen idehaza nem sokat tehetünk, elgondolkoztató ugyanakkor, hogy más régiós valuták, például a zloty vagy román lej a forintnál sokkal ellenállóbbnak bizonyultak az utóbbi hónapokban, ezek a fizetőeszközök alig 1 százalékot gyengültek az év eleje óta. Ez azt jelzi a forint sérülékennyé vált, ami a magas külső adósság, és az erőltetett kamatcsökkentések miatt nem is különösebben meglepő.

A szakértők arra figyelmeztetnek, ha még tovább gyengül a forint, az már árt a gazdaságnak. A devizahitelek törlesztése egyre nagyobb terhet ró a lakosságra, ez visszavetheti a fogyasztást, és az államadósságunk több mint 40 százaléka is devizában van, amit így szintén nehezebb törleszteni.

El kellene tehát gondolkozni azon, nem lenne-e mégis jobb most már erősíteni a fizetőeszközünket. A jegybankot viszont a gyenge forint nem különösebben zavarja, 310 forintos euró mellett is rendületlenül vágja tovább a kamatot. Ha ez így megy tovább, a jövőben még gyengébb árfolyamhoz kell hozzászoknunk. Megszokhatjuk azt is, legfeljebb sokba lesz nekünk.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.