BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
árfolyamcél

Nincs árfolyamcélunk, kivéve szilveszter este

2014.10.06., hétfő 05:00

„Nincs árfolyamcélunk.” Ezt sulykolták folyamatosan a kormánytagok és a jegybankárok, még akkor is, amikor a forint egy-két hónapja történelmi mélypontja felé közelített az euróval szemben. Ez rendben is van, hiszen a forint szabadon lebeg 2008 eleje óta, amikor Simor András MNB-elnök elérte, hogy szüntessék meg ezt az árfolyamsávot.

Most mégis úgy tűnik, hogy a „nincs árfolyamcélunk” helyett azt kellene mondania a döntéshozóknak, hogy „nincs árfolyamcélunk, kivéve szilveszter este”. Az év utolsó napján ugyanis ránéznek az uniós statisztikusok az euró/forint kurzusára, és az alapján számolják ki az államadósságot, aminek a brüsszeli szabályok szerint csökkennie kell minden évben. Az államadósság elleni háború szempontjából csak egyetlen pillanat kell, amikor „kedvező” a forint árfolyama.

A győzelemre azonban még várni kell. Legjobb indulattal is úgy tűnik, hogy a kabinet egyelőre csak megállította az államadósság emelkedését, és 80 százalék körül stabilizálta 2010 óta. Ehhez a GDP 10 százalékát kitevő magán-nyugdíjpénztári vagyont is el kellett égetni. Abba pedig bele sem merek gondolni, hogy a 3 ezer milliárd forintos megtakarítás átvétele nélkül hol állt volna az adósság az idei év közepén, amikor 85 százalékos rátát láthattunk.

Az államadósság viszont csak egyetlen tényező, amit befolyásol a forint ingadozása. A devizahitelesek régóta szenvednek a gyenge forinttól, az importtermékek árába is beszivárog az esés, meginoghatnak az állampapírok vásárlói, de a hazai béreket is leértékeli.

Év elején 297 forint volt az euró, szeptemberben azonban húsz forinttal magasabban, 317-es szinten is állt a jegyzés, amiben a rekordmélységbe vágott magyar kamatszint is komoly szerepet játszott. De bárhol is legyen az egyensúlyi árfolyam, a hektikus ingadozásokat mindenképpen el kellene kerülni.

A kabinetnek és az MNB-nek azonban más elképzelései vannak erről: szerintük az egyensúlyi árfolyam december végén sokkal erősebb szinten van, mint az év többi 364 napján. Ezt a közgazdasági elméletet nem ismerem, de valószínűleg már írják.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.