BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Függöny

2015.06.18., csütörtök 05:00

Egy olyan országban, ahol a diktatúra megszűnésének egyik jelképe a vasfüggöny lebontása, különösen érzékeny és emblematikus döntés a vasfüggöny újbóli felhúzása. Akkor is, ha a kettőnek közvetlenül semmi köze egymáshoz. A lebontottat azért húzta fel a hatalom, hogy ne mehessenek ki innen a saját állampolgárai, a mostanit viszont azért hoznák létre, hogy ne jöhessen be az, akit az állam nem akar beengedni.

A vasfüggöny a menekültügy legdurvább megoldása. Csak akkor érdemes felhúzni, ha ez valódi megoldást jelent a problémára, és e nélkül azt nem is lehet megnyugtatóan rendezni. Ezekből a feltételekből most egy sem áll fenn. A határzár túlreagálása az illegális migráció egyébként valós és súlyos problémájának. Ezt a migránsok száma nem indokolja, önmagában nem lesz képes megvédeni az országot az illegális bevándorlástól, ráadásul kiépítése és fenntartása irreálisan drágának tűnik.

A bejelentés inkább politikai demonstráció, mint olyan lépés, amellyel Magyarország akárcsak maga számára is orvosolni tudná a migrációs gondokat. Újabb bizonyítéka, hogy nem Európával közösen akarjuk megoldani a gondjainkat, hanem Európa nélkül, sőt: helyett. Egy olyan határon, amely reményeink szerint belátható időn belül Európa belső határa lesz.

A menekültügynek nincs magyar megoldása. Ez egész Európa problémája, amit akkor sem tudnánk egyedül kezelni, ha az egész országot körbekerítenénk négy méter magas fallal. Egy ilyen határzárat nem lehet egy hét alatt kiépíteni. Amíg elkészül, találhat az unió olyan közös megoldást, ami Magyarországnak is kielégítő, ráadásul méltányosabb és olcsóbb, mint a határzár. A magyar kormány most azt mondta Európának: amíg nem találtok nekünk megfelelő védelmet az illegális migráció ellen, addig mi felhúzzuk a falat. Ez még akkor is így van, ha ezzel a reakcióval korántsem vagyunk egyedül az unióban.

Okkal lehetünk büszkék arra, hogy a vasfüggönyt lebontó országban élünk. Már ez is elég ok arra, hogy kétszer is meggondoljuk, felhúzunk-e újat. Mi ugyanis voltunk a kerítés túloldalán, és tudjuk, milyen az.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.