BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Futhat a bank a pénze után?

Nem várt kockázatot rejt a pénzügyi szolgáltatók számára a Csődtörvény a refinanszírozás szempontjából. A hitelezőkkel megeshet, hogy a már kiegyenlítettnek hitt követelésüket a felszámoló az adós nevében visszakövetelheti a törvény egyik rendelkezése értelmében.
2015.06.12., péntek 12:41

A Csődtörvény szabályai között megbúvó egyik rendelkezés komoly veszélyt jelent a hitelintézetekre, amennyiben a szolgáltatásnak - amelyet a felszámolásra irányuló kérelem bíróságra érkezését megelőző 60 napon belül, illetve azt követően nyújtottak - az eredménye egy hitelező előnyben részesítése, ami emellett nem minősül a rendes gazdálkodás körébe tartozó szolgáltatásnak. Ebben az esetben a felszámoló az adós nevében a tudomásszerzéstől számított 90 napon, de legfeljebb a felszámolást elrendelő végzés közzétételének időpontjától számított 1 éves határidőn belül a szóban forgó szolgáltatást visszakövetelheti a hitelezőtől. A hitelező előnyben részesítésének minősül különösen valamely tartozás esedékesség előtti kiegyenlítése.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a felszámolás alá került gazdálkodó szervezet a felszámolási eljárás megindításának kezdeményezését megelőző 60 napon belül hitelének összegét kiváltotta egy másik banktól felvett hitelből, fennáll a veszélye, hogy ezt az összeget a felszámolási eljárásban kirendelt felszámoló visszaköveteli a banktól hitelező előnyben részesítése címen. A hitel visszafizetésének eredményeként a bank ekkor már kiadta a törlő nyilatkozatot, ami a hitelszerződés alapján az őt megillető biztosítékok kiengedéséhez szükséges, ezért az így kiengedett biztosítékok az esetleges visszakövetelés esetében már nem biztosítják a bank követelését. Ezáltal előfordulhat, hogy a refinanszírozás következtében a bank, amely joggal hihette, hogy a később felszámolás alá került céggel szemben fennálló követelése kielégítésre került, a felszámolási eljárásban mégis biztosítatlan hitelező lesz.

A kockázatokat csökkentheti az Országos Bírósági Hivatal elektronikus nyilvántartása, ami követi a jogerősen még el nem bírált felszámolási eljárás iránti kérelmeket, valamint a kezdeményezett és jogerősen még el nem rendelt eljárásokat. A refinanszírozást választó társaság a nyilvántartásból kért igazolással tanúsíthatja a banknak, hogy a hitel visszafizetésének időpontjában nincs ellene benyújtva jogerősen még el nem bírált felszámolási eljárás iránti kérelem, illetve nincs vele szemben kezdeményezett és jogerősen még el nem rendelt felszámolási eljárás. Ám teljes védelmet ez sem nyújt a bank pozíciójára nézve, hiszen attól, hogy az igazolás kiadásának időpontjában nincs benyújtva társaság ellen felszámolási eljárás iránti kérelem, illetve ellene nincs elrendelve felszámolási eljárás, a fent ismertetett 60 napos határidőből következően annak leteltéig lehetőség van arra, hogy a bank biztosítatlan hitelezővé váljon a felszámolási eljárásban.

A törvényi rendelkezések alapján tehát a bankok a hitel törlesztésének elfogadása miatt könnyen hátrányosabb helyzetbe kerülhetnek a felszámolási eljárás során, így tanácsos körültekintéssel eljárniuk – esetlegesen többletkötelezettségeket bevezetniük – a hitel visszafizetésének elfogadásakor.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.