BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
GDP

Ha egyszer majd leáll a motor

2015.06.08., hétfő 05:00

Kitartott a gazdaság lendülete az idei első negyedévben is, így már két éve folyamatosan növekszik a GDP. A január és március között látott 3,5 százalékos növekedés egy kicsit még gyorsabb is, mint a tavalyi negyedik negyedévben mért 3,3.

A bővülés szerkezete azonban úgy tűnik, mintha más képet mutatna, mint tavaly, amikor egészségesebb szerkezetben nőtt a gazdaság a beruházások felpörgésével. Most a növekedést csaknem teljesen az export magyarázta, ami azt mutatja, hogy a belső kereslet nem túl erős. A képet árnyalja, hogy a háztartások fogyasztása jelentősen, 2006 óta nem látott ütemben nőtt (egy-két egyszeri élénkítés miatt is), a beruházások és a közösségi fogyasztás visszaesése azonban lefelé húzta a gazdaságot.

Az export dinamikus növekedésére termelési oldalon az ipar 2010 óta nem látott bővülése ad magyarázatot, a kettőből pedig láthatjuk, hogy a magyar gazdaság húzóereje az autóexport volt. Éppen ez az, amire a napokban az OECD elemőzi is felhívták a figyelmet. Szerintük az autóipar egyre nagyobb súlya most segíti a gazdaság bővülését, de később növelheti a kibocsátás ingadozását. Ettől még egy ideig talán nem kell tartani: az elmúlt két évben kétszámjegyű növekedést mutatott a szektor és idén is a növekedés motorja lesz.

Nem árt azonban felkészülni a rosszabb időkre, hiszen az autógyártás sem pörgetheti örökké a gazdaságot. Ha a gyárak nem bővítik tovább a magyarországi kapacitásokat, vagy ha egy rosszabb konjunkturális időszakban nem akar majd mindenki autót venni, akkor leáll a hazai gazdaság motorja.

És sajnos nem kell messzire menni ahhoz, hogy egy szektor hazai összeomlását lássuk. A válság kitörése előtt az elektronika volt a húzóágazat, amely 2008 óta zuhanórepülésben van – talán mostanában érte el a mélypontját –, így azóta komolyan fékezte a gazdaság teljesítményét.

Ha tartós növekedést szeretnénk, akkor még a következő válság előtt jó lenne rájönni, hogy több lábra kellene állítani az ipart és véget kellene vetni a szolgáltató szektor sanyargatásának is. Különben megint évek kellenek majd, hogy kijöjjük a gödörből.

 

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.