BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs mit ünnepelni

2015.06.23., kedd 05:00

Nem szervezett fényes ünnepséget a 25. születésnapjára a Budapesti Értéktőzsde. Az ünnepi becsöngetést egy félórás szerény ceremónia keretében ejtették meg, az állófogadás menüje pedig néhány szendvics és aprósütemény volt csupán. Nem is illett volna nagyobb bulit csapni, sok ünnepelnivaló ugyanis nem volt mostanában.

Hiába emelkedett 30 százalékot a BUX az év eleje óta, a lakosság egész évben inkább eladta a részvényeket, a tőzsde napi átlagforgalma alig éri el a 10 milliárd forintot, láthatóan nem bíznak a befektetők a részvénypiacban. Nem csoda. Erre az esztendőre a brókerbotrányok éveként fogunk emlékezni. Három tőzsdetagról – Buda-Cash, Hungária Értékpapír és Quaestor – derült ki az idén, hogy átverték az ügyfeleiket, és valószínűleg éveken át sikkasztottak a rájuk bízott pénzből.

A tőzsdetagok listája pedig tovább fogyhat. Abban ugyanis nem lobbizott sikeresen a tőzsde – ha lobbizott egyáltalán –, hogy a csalók által okozott károkat a biztosított értékpapírokon túlmenően ne a becsületes brókercégeknek kelljen megfizetni. A kis brókercégekre pedig aránytalanul nagy terhet hárít a Quaestor-kötvényesek kifizetése. A tőzsde egyik fontos lába lehetett volna a vállalati kötvénypiac, aminek a Quaestor-botrány után valószínűleg már nincs jövője. Nemcsak a Quaestor ásta persze a kötvénypiac sírját, de az Enefi (E-Star), majd a BTel is gondoskodott arról, hogy a kisbefektetők a jövőben inkább meneküljenek a hitelpapíroktól.

Az elmúlt évek részvénykibocsátásai sem sikerültek fényesen. A cégek inkább mennek, mint jönnének: kivezették az Egist, a TVK-t, és a Danubiusra is ez a sors vár. A Wizz Air is inkább Londont választotta Budapest helyett. Az elmúlt években a pesti parkettre lépett vállalkozásoknak pedig nem megy jól. A CIG Pannónia ugyan botrányoktól mentesen működik, de a befektetők, akik a kibocsátáskor beszálltak, biztosan csalódtak, hiszen azóta a pénzük több mint négyötödét elbukták. A Norbi Update is lehet akár jó befektetés is, de jelenleg a részvényesek jelentős része a Buda-Cash felszámolójától várja, hogy kiadja végre a papírjaikat.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.