BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó úton?

2015.08.31., hétfő 18:55

Néhány országban a kormányok megpróbálják lebontani azokat az akadályokat, amelyek a vállalati beruházások útjában állnak. Ezek az államok jobbára élvezik a külföldi tőkebeáramlás kedvező hatását és a hazai vállalatok növekvő fejlesztési kedvét. Tudják, hogy csak a beruházások hozhatják el a fenntartható gazdasági növekedést.

Máshol éppen akadályokat gördítenek a vállalatok elé: mélyen beavatkoznak a piaci folyamatokba akkor is, ha ezt nem sok minden indokolja, konkrét cégekre szabják az adókat, vagy teljesen átalakítják a tulajdonosi struktúrát, amiből a kormányhoz közel álló vállalkozók vagy éppen az állam profitál. A vállalatvezetők ezekben az országokban a világgazdasági bizonytalanságok mellett azért sem alszanak nyugodtan, mert fogalmuk sincs arról, hogy milyen új adót kell fizetniük hamarosan, vagy mikor száll be az állam a szektorba.

A közelmúltban a médiapiacon, a dohányiparban vagy a kiskereskedelemben látott kormányzati lépések alapján Magyarországot nehéz lenne abba a csoportba sorolni, ahol támogató lenne a beruházási környezet. Pedig a beruházási számok a második negyedévben első ránézésre szépek lettek, miután 5,7 százalékos növekedés láthattunk az előző negyedévi 3,9 százalékos visszaesés után. A baj csak az, hogy az állam által dominált szektorok főként uniós pénzből megvalósuló fejlesztésein (például út- és vasútépítés) kívül alig volt beruházásnövekedés. Ahol a piacnak nagyobb a súlya, ott inkább visszahúzódást láthattunk.

Az uniós források gyorsuló lehívása és a jegybank olcsó hitele segített abban, hogy a beruházási ráta újra a GDP 20 százaléka fölé emelkedjen tavaly, ám a jegybank egyik tanulmánya szerint az áhított 3,5-4 százalékos potenciális gazdasági növekedéshez legalább 25 százalékos ráta kellene. A beruházások növekedését támogató impulzusok egy része hamarosan kifut, miközben a piaci alapú hitelezés helyreállásának jeleit sem látjuk egyelőre, így pedig nehéz elképzelni, hogy a jelenlegi úton haladva a közeli jövőben nagyot nőjön a beruházási ráta. Talán még nem lenne késő áttérni a másik útra

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.