BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A 450-es hálózat az állami beruházások állatorvosi lova

2015.09.11., péntek 05:00

Nem tudjuk, miért van szüksége az államnak egy újabb saját mobilszolgáltatóra. Annyi világos, hogy mindenképpen szeretnének építeni egy hálózatot. Jó sok pénzért.

Négy éve kudarcba fulladt a próbálkozás a három mobilszolgáltató ellenállása miatt: azt nem nézték jó szemmel, hogy az állam lenyúlná az üzletüket, és létrehozna egy negyedik céget. Jött a stratégiai partnerség, a frekvencia-árverés óriási bevétele, csökkent a telekomadó, és lám, már senkit sem zavar, hogy egy állami cég elnyerte a 450 MHz-es hálózatot egy minikonkurens létrehozásához. A távközlési szektornak az a szelete, amire az MVM Net is rátenné a kezét, a piaci torta elhanyagolhatóan kicsi részét teszi ki. Ez érthetővé teszi, hogy a piaci alapon működő cégek miért nem küzdenek érte, és megmagyarázhatatlanná, hogy az állam miért teszi.

Ott tartunk, hogy az állam (egy cége) 13 milliárd forintért kiépít egy vadonatúj távközlési hálózatot egy olyan szolgáltatás létrehozására, amely egész olcsón könnyen beszerezhető három (most már inkább négy) piaci szereplőtől. A havi előfizetése egy ilyen adattovábbításnak 1500 forint – nagymegrendelői kedvezmény nélkül. A beruházás 13 milliárd forintjából tíz éven át 72 ezer készülékre lehetne megrendelni a szolgáltatást.

Tudjuk jól, hogy ez a beruházás soha nem térülhet meg az állam számára – az üzleti tervek az okosmérőprogram felfüggesztésével együtt dőltek dugába már az év elején. A piac százmilliós, nem nő a közeli jövőben, és ha igen, akkor is sok a szereplő, amelyik simán el tudja látni az adattovábbítás feladatát. A tervek mégis maradtak. Az idő előrehaladtával csak a határidőket nem tartották be.

A 450-es hálózat az állami beruházások állatorvosi lova. A beszerzés indokoltsága kérdőjeles, miközben a program teljesen átláthatatlan. Közbeszerzés nincs, csak egy titkosan kezelt pályázat. A megtérülés látszólag, a pénz meg egyáltalán nem számít. Nem a sajátjukat költik.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.