BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
környezet

A klímaváltozással kapcsolatos bizalom kiépítése

2015.09.28., hétfő 05:00

Kevesebb mint 80 nap múlva a világ vezető politikusainak lehetőségük lesz arra, hogy egy olyan megállapodást kössenek a klímaváltozás elleni küzdelem terén, amilyenre nemzedékenként csak egyszer adódik lehetőség. Az ENSZ klímakonferenciája, amelyet decemberben Párizsban rendeznek meg, fordulópontot hozhat a világtörténelemben: annak az egyhangú felismerését, hogy a globális felmelegedés legkárosabb következményeinek megelőzése érdekében cselekvésre van szükség.

A megállapodás megkötéséhez azonban a konferencia résztvevőinek le kell küzdeniük azt a bizalmatlanságot, amely megosztottságot és tétlenséget okozott az eddigi tárgyalásokon. Egy olyan megállapodás alkalmazásához, amely érdemi korlátozásokat vezet be az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozóan, először is arra van szükség, hogy az eddig tett vállalásokat betartsák. Ezek közé tartozik a fejlett országok azon ígérete, amely szerint 2020-ig évente 100 milliárd dollárral segítik elő azt, hogy csökkenjen a fejlődő országok hozzájárulása a klímaváltozáshoz, és hogy ezen országok alkalmazkodni tudjanak a felmelegedéshez.

A kihívás nagysága és azon költség alapján, amelyet a tétlenség okoz a világ legsebezhetőbb emberei számára, a fejlesztésfinanszírozási intézményeknek és egyéb érdekelt feleknek demonstrálniuk kell azon vállalásukat, amellyel megelőzik a klímaváltozás legkárosabb hatásait. Ehhez ennek az erőfeszítésnek a megújított és átlátható felvállalására van szükség. Ez az oka annak, hogy a Világbank Csoport azt vizsgálja, mit lehetne tenni azért, hogy a gazdaságok fenntartható pályára álljanak. Azon nemzeti tervek alapján, amelyeket a párizsi csúcs elé kell benyújtani, megvizsgáljuk a lehetőségek teljes spektrumát annak érdekében, hogy miként lehetne az országokat támogatni az energia, a közlekedés, az agrárium, az erdészet a városgazdálkodás terén és egyéb más területeken.

A klímaváltozás elleni küzdelmet számos területen kell folytatni. Az emelkedő globális hőmérséklet és az egyre instabilabbá váló éghajlat a fejlesztéspolitika összes aspektusára kihat, és veszélyezteti a meglévő beruházásokat, hacsak nem kerül sor az ezen hatásokat csökkentő, illetve ahhoz alkalmazkodó megfelelő stratégiák bevezetésére (amelyeknek döntő jelentőségük van az ENSZ új fenntartható fejlődési céljainak szempontjából is, amelyeket ebben a hónapban fogadnak el).

Kezelni kell a gazdasági hatékonytalanság forrásainak kérdését is, így például a fosszilis energiahordozók számára nyújtott szubvenciókat és a környezetszennyezés költségeinek nem megfelelő figyelembevételét. Emellett egyre nagyobb teret nyer az a felismerés, hogy a fejlesztési forrásokat és a klímafinanszírozást magán- és állami forrásokból létrehozott beruházások ösztönzésére lehet felhasználni.

Mindenekfelett egy sikeres klímamegállapodásnak megfelelő intézkedéseket kell tartalmaznia annak a több ezermilliárd dollárnak a kezelésére vonatkozóan, amely a karbonszegény infrastruktúrákba való beruházásokra és a növekvő globális hőmérséklet káros hatásainak kezeléséhez szükséges. Döntő fontosságú annak biztosítása, hogy nyomon lehessen követni a klímaváltozás elleni küzdelmet finanszírozó források útját, ugyanis így a polgárok el tudják számoltatni a kormányokat és a különböző állami intézményeket.

Ennek eléréséhez a hat nagy multilaterális fejlesztési bank és a Nemzetközi Fejlesztési Finanszírozási Klub, amely állami, regionális és nemzetközi fejlesztési intézmények hálózataként működik, állhatatosan dolgozik olyan közös elvek kialakításán, amelyek révén a klímafinanszírozást nyomon lehet követni. Ezeket az elveket kellene majd alkalmazni minden olyan projekt esetében, amelyeknek célja elősegíteni, hogy az országok alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozás hatásaihoz, vagy mérsékelni tudják azokat.

Egy júniusban kiadott jelentésben a hat nagy multilaterális fejlesztési bank felvázolta, hogy miként biztosítottak több mint 100 milliárd dollárt a klímafinanszírozás céljára az alatt a négy év alatt, amióta a közös beszámolókat közlik. A Világbank finanszírozásait szintén nyomon lehet követni. A párizsi konferencia lehetőség arra, hogy az egy világos pályát jelöljön ki a klímaváltozás legkárosabb hatásainak elkerülésére. A találkozón részt vevő vezető politikusoknak nem szabad hagyniuk, hogy ez a lehetőség elússzon. Ígéreteiknek a hiteles és átlátható betartásával a gazdag országok egyben demonstrálhatják az ügy iránti elkötelezettségüket, illetve növelhetik egy hatékony megállapodás létrejöttének esélyét.

Most van itt az ideje annak, hogy beruházzunk a klímaváltozás elleni küzdelembe. A légszennyezés már jelentős károkat okozott világszerte. Miután az éghajlat változékonysága és ingadozása egyre nagyobb mértékű, így a tétlenség ára továbbra is emelkedni fog.

Copyright: Project Syndicate, 2015
www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.