BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszeri hatások fogságában

2015.09.07., hétfő 05:00

Elsősorban nem az uniós források gyorsuló lehívásának kifutása vagy a rezsicsökkenés hatásának elmúlása miatt kezdett el lassulni a magyar gazdaság növekedése, és még csak nem is azért, mert a választások időszakában csúcsra pörgetett állami beruházások visszaestek volna. Az EU-források továbbra is támogatják a gazdaságot, még akkor is, ha éppen a költségvetés terhére valósulnak meg a beruházások az uniós pénzek felfüggesztése miatt. A hazai rezsicsökkentés után most éppen a globális rezsicsökkentés, azaz az olajáresés tartja alacsonyan az inflációt, növelve a jövedelmek vásárlóértékét.

Igaz, hogy az MNB növekedési hitelprogramja már nem stimulálja úgy a gazdaságot, mint korábban, de korai lenne még az egyszeri hatások kifutásáról beszélni. Pedig szinte mindenki ezt jósolta az év elején. Elsősorban mégis azért lassult a korábbi 3 százalék feletti dinamikáról 2,7 százalékra – kétéves mélypontra – a GDP-növekedés a második negyedévben, mert váratlan mértékben zuhant a mezőgazdaság. Az időjárást ugyan nem lehet kiszámítani, de két remek agrárév után egyszer jönnie kellett a visszaesésnek. A mezőgazdaság mindig egy olyan fekete folt, amivel nehezen tudnak számolni a szakértők, és ez addig így is lesz, amíg egy évre előre nem ismerik az időjárást.

Ha a GDP-növekedésnek a tavaly tavasz óta tartó csökkenő trendjére (akkor még 4,1 százalékkal hasított a gazdaság) nézünk, akkor könnyen meghosszabbíthatjuk a vonalat, még lassabb bővülést feltételezve a jövőben. De ha nem esett volna vissza a mezőgazdaság, akkor most 3 százalék felett lenne a növekedés, ha viszont tavaly nem támogatja a GDP-bővülést, akkor láttunk volna 3 százalék alatti negyedéveket is. Így pedig más lenne a trend.

Az idei évet még biztosan segíteni fogja a banki elszámoltatás szintén egyszeri hatása, de a stimulusok lassan biztosan ki fognak futni, és új vállalati beruházások híján a növekedés visszatérhet még most is a 2 százalék alatti potenciális szintjéhez. De talán akkor megint lesz egy jó mezőgazdasági évünk. Erre azonban nem lehet gazdaságpolitikát alapozni.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.