BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korlátozott kartellezés - A mai naptól szabad a gazda

2015.09.01., kedd 05:00

A mai naptól szabad a gazda: a Gazdasági Versenyhivatal újra korlátozás nélkül vizsgálódhat a mezőgazdaságban is. Majdnem úgy, mint máshol. A „majdnem” azt jelenti, hogy azért maradt némi ágazati specialitás a szabályokban. A versenyjogi tilalom megsértése ezután is szankció nélkül maradhat, ha a miniszter úgy ítéli meg, hogy a piaci szereplők közötti megállapodás kizárólag a magyar piacot érinti, azaz nincs nemzetközi hatása. Ez is több a semminél, bár kérdéses, hogy biztosan ez a magyar termelők segítésének leghatékonyabb módja?!

A történet még 2012-re nyúlik vissza. Kínos pillanatokat élhettek át azon a nyáron a versenyhivatal munkatársai. Az orruk előtt folyt a dinnyekereskedők kartellezése, mégsem tehettek semmit. A vizsgálatot még csak lefolytathatták, de nem volt hatáskörük ítélkezni. Ez a kompetencia akkor egy törvénymódosítással átkerült a vidékfejlesztési miniszterhez. Abba a minisztériumba, ahonnan a kartellezés elindult. Csak ezt akkor nem így hívták, hanem a magyar termesztők érdekében tett jogos önvédelmi lépésnek.

Furcsán sült el az akció: a kereskedők elfogadták a minisztérium kérését, és a dinnye árát nem vitték lejjebb kilónként 99 forintnál. Ez a megegyezés annyira jól sikerült, hogy volt idő, amikor szinte mindenhol azonos volt az ár. Egy piacgazdaságban, a legnagyobb kínálat közepén. A vak is látta – hát még egy versenyjogász –, hogy itt valami nem stimmel.

A hivatal elindította a kartellvizsgálatot, hogy feltárja az esetleges piackorlátozó megállapodás részleteit. A jogalkotó – persze egy kormánypárti képviselő indítványára – ekkor módosította a versenytörvényt, és abba bekerült egy passzus, amely korlátozta a versenyhivatal cselekvését e téren. Ez alapján mezőgazdasági termékeknél nem állapítható meg a versenyjog megsértése, ha a verseny torzítása, korlátozása vagy akadályozása a gazdaságilag indokolt, méltányolható jövedelem eléréséhez szükséges mértéket nem haladja meg. És hogy pontosan mikor adódik ilyen helyzet, erről a versenyhivatalnak a mezőgazdasági minisztertől kellett véleményt kérnie. Nem meglepő módon a dinnyeügyben az derült ki, hogy az ottani megállapodásra a versenyszabályok nem vonatkoznak. Talán az sem véletlen, hogy ezután nemigen lehetett hallani olyan esetet, ahol a versenyhivatal mezőgazdasági termelőket vizsgált vagy éppen szankcionált volna.

A történetnek voltak károsultjai: elsősorban a külföldi termesztők, akik a magyar termelők védelmi vonalát ettől a perctől kezdve nem törhették át. Ez az euró­pai versenyjoggal nem fért össze, ezért az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, s minden szakértő azt mondta, nincs esély egy ilyen folyamatból nyertesen kikerülni. Ezt megelőzendő jött az idei módosítás, amely megfelel az európai szabályoknak. Egy apró lehetőség maradt a magyar termelők védelmére: összebeszélhetnek, ha annak nincs külföldi hatása. Fából vaskarika? Lehet. Érdekes lesz kimutatni egy nyitott gazdasággal rendelkező országban, az EU tagjaként, hogy egy döntés csak a belföldet érinti.

De ez már egy újabb történet lehet. Most az a kérdés, hogy a hazai termelők védelme tényleg csak így érhető el? Nem lehetne a versenyképesség erősítésére koncentrálni? Kétséges, ha a mezőgazdasági termelőknek szükséges méltányolható jövedelem csak az árak mesterséges szinten tartásával érhető el, akkor nem sérül a fogyasztók, a vásárlók érdeke? Talán igen.

A magyarokról azt tartják, hogy nagyon árérzékenyek. Ez sem véletlen. És jöhet az újabb érv: fontos lehet a magyar termékek vásárlása akár a magasabb áron is, hiszen így a termelők munkahelyet teremtenek, itt adóznak… Adóznak? Teremtenek munkahelyeket? Megéri? Hatékonyan teszik? A magyar mezőgazdaság nemzetközi összehasonlításban sok versenyképességi mutatóban rosszul szerepel.

Ez is azt jelzi, elkel az ágazatban a segítség. Ám érdemes megfontolni annak módját, értelmét is. Ha a hirtelen segítség a tartós versenyképességet rontja, az inkább káros. A dinnyekartell abban a pillanatban megoldásnak tűnt. De már az idei, az akkorinál alacsonyabb árak is jelzik, tartósan nem segített a termelőkön. A versenyt nem lehet sokáig megállapodással kiszorítani.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.