BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mind megette

2015.09.18., péntek 05:00

Szinte borítékolni lehet, hogy milyen eredménnyel végződnek azok a gazdasági tárgyú jogviták, amelyekben a magyar kormány a legnagyobb harcban áll az unióval. Az egyik a cafeteriaszabályok átírása, amelyet most a főtanácsnoki vélemény után várhatóan elmeszel az Európai Bíróság. Azért lehet ezt nagy bizonyossággal állítani, mert mindegyik ügy egy srófra jár. Maximum kettőre.

A magyar kormány és jogalkotás egyik támadott szokása az, hogy komplett ágazatokat szüntet meg, vagy hoz egyik pillanatról a másikra lehetetlen helyzetbe. Ez történt a nyerőgépeknél és az utalványpiacon is. Nem várja az unió sem, hogy a kormány szeresse az automaták üzemeltetőit vagy a francia cafeteriacégeket, de ha legális vállalkozást végeznek, a szabályokat betartva, akkor az uniós verdiktek szerint nem lehet a működésüket egy tollvonással ellehetetleníteni, megfelelő kivonulási idő vagy kártérítés nélkül.

A másik támadott módszer a vállalatokra írt jogszabály, amikor egy jól körülhatárolható cégkörre rónak akkora terheket, hogy abba belegebednek, vagy legalábbis nagy hátrányba kerülhetnek a többi piaci szereplővel szemben. Itt az EU alapvetően nem a belegebedést, hanem az ezzel a többieknek nyújtott versenyelőnyt tartja jogsértőnek.

Ilyen volt például az eredeti reklámadó és az élelmiszer-felügyeleti díj. Puhább versenykorlátot jelentett a most vizsgált SZÉP-kártya szabályozása, ezért is veszíti el várhatóan csak részben a jogi csatát a magyar állam. A mostani jogi véleményből is nyilvánvaló, hogy az unió nem azt várja az államtól, hogy semmiféle korlátot se szabjon, akár kemény feltételeket is el tud fogadni, ha azokat ésszerű elvárásoknak tartja, és nem olyanoknak, amelyek piaci szereplők kiszorítását szolgálják.

Tetszik vagy sem, az uniós tagságunkból következően a parlament és a kormány gazdasági akaratának érvényesítése korlátokba ütközhet. Ezeket a belépésünkkel elfogadtuk, ráadásul rendszeresen csak akkor ütközhetnek bele a jogalkotók, ha ezt valójában nem is bánják. Tudják ugyanis, hogy az uniós malmok lassan őrölnek, és mire jogerős bukta lesz a dologból, már nem lehet a piacot visszaállítani az eredeti állapotába. Így van ez a cafeteriapiacon is.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.