BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
GDP

Agyelszívás vagy agytaszítás?

2016.05.06., péntek 05:00

Zavarba jöhettek a tudósok, amikor a magyar miniszterelnök az akadémiai közgyűlésen nyílt és háttérhatalmak rendszeréről beszélt, melyek más célok mellett az agyelszívást is szolgálják. Vajon kik lehetnek ezek a „nyílt és árnyékhatalmak”? Megfejtés a mai napig sincs, de ha megnézzük, hogy a képzett magyar fiatalok, tudósok merre veszik az irányt, akkor könnyen a fejlett, gazdagabb országokra, cégekre asszociálunk. De mi ebben a meglepő? Agyelszívás volt, van, lesz, különösen akkor, ha a belső feltételek nem kedveznek a gondolkodásnak, ha nem tisztelik eléggé a tudást.

Magyarországon lehet ilyen érzése az embernek. Különben hogyan fordulhatna elő az, hogy a tudást alapozó oktatásra a GDP egyre kisebb hányada jut? Miként lehetséges, hogy diplomával nemritkán kisebb a bér, mint érettségivel? Nem a magánszektorban, mert ott más a mérce, hanem a köz intézményeiben. Gondoljunk csak az egészségügyre, de a kutatóintézetekben sem ritka a nagyon keveset kereső tudós. Ha egy kutató napi megélhetési gondokkal küzd, meglepő, ha külföldön keresi a boldogulást? Lehet, hogy a „nyílt és háttérhatalmak” rendszerét nem is külföldön kell keresni, hanem itthon, s nem is agyelszívásról van szó, hanem agytaszításról?!

Bonyolult ez így, de tény: Orbán Viktor beszéde meglódította az ember fantáziáját. A tudósok talán bizakodni kezdtek. 2020-ig ugyanis 1200 milliárdot terveznek kutatásra, fejlesztésre és innovációra költeni, ami a GDP 1,8 százalékát jelenti. Ezzel már majdnem elérjük az EU jelenlegi 1,9 százalékos átlagát. A magyar miniszterelnök ugyanis felismerte azt, amit elmondása szerint Európa vezetői mintha elfelejtettek volna, hogy a fejlődéshez, a világ élvonalához való felzárkózáshoz tudományos felfedezések, innováció és ezt támogató gazdaságpolitika kell. Mert „Magyarország a szellemileg alárendelt helyzetbe nem törődött bele, s nem fog a jövőben sem”. Helyes! S ha még hozzátesszük, hogy mindezzel a kormány célja az, hogy Magyarország Közép-Európa legversenyképesebb országa legyen, akkor még teljesebb az egyetértés.

S várjuk e gondolatsor folytatását. Például azt, hogy ha a tudományra többet költ a kormány, akkor mi lesz az oktatással? Honnan teremnek majd a világszínvonalú tudósok? A mai oktatási rendszer kitermeli a mai tudósok utánpótlását? Miként hasznosul az akadémiai tudás, ha a társadalom képzettsége, felkészültsége, gondolkodásképessége gyengül? Minderről Lovász László, az Akadémia elnöke beszélt. Az alapkutatások és az alkalmazott kutatások közötti hidat az oktatásnak kell megteremtenie.

Különben pár év múlva az lesz a baj, hogy nem hasznosul a kutatás, azaz öncélúnak látszhat az alapkutatás, miközben az ország boldogulásához üzletileg is sikeres felfedezések, újdonságok kellenek. Lovász szerint a nyitottságra való felkészítést nem elég az egyetemen elkezdeni, az általános iskolától kezdve kell megtanítani a fiatalokat, hogy meglássák az összefüggéseket, együtt tudjanak működni más gondolkodásmódú társaikkal, tudjanak önerőből is új tudást szerezni, valamint saját gondolataikat kommunikálni. Vagyis ahhoz, hogy Közép-Európa legversenyképesebb gazdasága legyünk, nem elég a megemelt költségvetési támogatás. Ez szükséges, de nem elégséges feltétel.

A teljes hátteret, azaz az oktatás teljes láncolatát a tudás szolgálatába kell állítani. Feltérképezni, és szakmai konszenzusra jutnia abban, hogy mi számít most és a jövőben versenyképes tudásnak. Ez milyen oktatási módszerrel, rendszerrel alapozható meg. Létrejöhet-e egy ilyen versenyképes tudást megcélzó iskolai rendszer központi irányítással, vezényszóra? Nem valószínű. Vagyis ha a miniszterelnök komolyan gondolta, amit az Akadémián mondott, azaz Magyarország a szellemileg alárendelt szerepbe nem törődik bele, akkor sürgősen változatni kell már az alapoktatásban is. A PISA-teszteken ugyanis egyre gyengébben teljesítenek a magyar diákok. A tendencia egyértelmű, mégsem történt semmi. Vagy igen? Az államosított, centralizált egyenoktatás lenne a válasz? Ha igen, akkor az eredmények borítékolhatók. Ebből nem lesz felzárkózás. Sőt! Ha ez így marad, akkor nem az agyelszívás lesz a legnagyobb gondunk, hanem az agytaszítás. Ilyen országból elmennek a szuverén, az új gondolatokra nyitott, tabudöntögető fiatalok. Kívül ugyanis tágasabb. Gondolkodásban is.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.