BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Innovatív társadalom kell

2016.05.27., péntek 05:00

Csak a nyitott, jövőorientált társadalmak képesek a sikeres alkalmazkodásra, hiszen verseny­képességi tényezővé vált a tár­sa­dalmi alkalmazkodóképesség – összegezte előadását a Világgazdaság e heti konferenciáján Inotai András, az MTA Világgazdasági Intézetének kutatóprofesszora. E folyamat sikeréhez minőségi közigazgatás, társadalmi kohézió és felkészült társadalom szükséges – hangzott a folytatás. Különös, nem? Egy alapvetően gazdasági jövőképet vázoló konferencián a közgazdász a társadalmi feltételeket tartja a legfontosabbnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság tíz év múlva versenyképes legyen.

Ha belegondolunk, nem is meglepő e következtetés. A legfrissebb nemzetközi elemzések vagy az itt működő vállalatok nagyjából hasonló tényezőket azonosítanak növekedést gátló elemként. A közigazgatás minőségét már ma is alapvetően meghatározza a jogi és intézményi rendszer kiszámíthatósága, az átláthatóság, a korrupció és a bizalmi tőke szintje. A vállalatok leggyakrabban azt kifogásolják, hogy a rendszer nem kiszámítható, túl sok az érthetetlen változtatás, ami nemcsak a napi működést zavarja, de a stratégia kialakítását is. A korrupció pedig minden, a magyar gazdaságot elemző írásban visszatérő elem, már-már amolyan állandó negatív jellemzőnek látszik. Az ország külső-belső megítélését jelentősen befolyásolja ez az elem. Komoly vállalkozás nehezen szánja el magát, hogy egy korrupcióval jelentősen fertőzött országba sok pénzt befektessen. Ha mégis – s erre is van bőven példa –, akkor azért teszi, mert valamit kap cserébe, azaz megkéri a kiszámíthatatlanság árát. Például jelentős adókedvezményben vagy valami egészen másban. A transzparencia hiánya vagy alacsony foka „unortodox” megoldásokat hozhat, ami az ügyletben részt vevőknek kedvező, de nem állná ki a nyilvánosság próbáját.

A bizalom alapfeltétel egy jól működő gazdaságban, társadalomban. Ha ez hiányzik, akkor drágulnak, körülményessé, túlbiztosítottá válnak a folyamatok: máshol egy szóbeli ígéret is elegendő, egy bizalmatlanság uralta társadalomban túlbiztosított, bürokratikus megoldások születnek. A feleknek ugyanis minden lehetséges rossz kimenetellel számolniuk kell, s azt jogilag lefedni. Ezért amikor a kormány bürokráciacsökkentést emleget, első lépésben a bizalmi légkört kellene kialakítani, amelynek előfeltétele a tiszta, átlátható, kiszámítható viszony. Vagyis a kör itt bezárult.

A versenyképesség feltétele a társadalmi kohézió – fogalmazott Inotai. Ez most Magyarországon különösen aktuális kérdés. A legújabb EU-felmérések szerint Magyarországon a legmagasabb az adóteher a régióban. Ráadásul arányaiban az alacsony jövedelmekre hárul a legnagyobb teher, míg a jövedelmek növekedésével ez már arányosan kisebb. Így megugrottak a jövedelmi különbségek, a társadalom kettészakítottsága szembetűnő. Mindez belső instabilitást idézhet elő, ami nem kedvez a magyar gazdaság jövőbeni kilátásainak.

A társadalmat fel kell készíteni a jövőre. Ehhez rugalmas, nyitott, gyorsan alkalmazkodó oktatás és jól működő egészségügyi rendszer is kell. Vagyis nemcsak a gazdaságnak kell innovatívnak lennie, hanem a társadalomnak is. Az előbbi nem működhet az utóbbi nélkül. A gazdaságban követendő irány az innováció, a társadalomban kevésbé. Sőt! Az iskolarendszer centralizálása, az alternatív megoldások visszaszorítása mind-mind a versenyképes jövőt veszélyeztetik. Az egészségügy pedig maga a megtestesült reménytelenség. S mivel a kormányok négyéves ciklusokban gondolkodnak, s két év múlva újra választás lesz, esély sincs rá, hogy belátható időben stratégiai váltás jöjjön.

Milyen lesz Magyarország tíz év múlva? Lemaradó, depressziós társadalom, s ez a gazdaság esélyeit is korlátozza. Ez meg visszahat a társadalmi jólétre, életszínvonalra. A spirál lefelé visz. De megszakítható. Ha… ha elindulna egy őszinte szembenézés a folyamatokkal, s egy társadalmi-gazdasági konszenzussal olyan stratégiai program jönne létre, amely kormányokon átívelve is működne. Ehhez együttműködés kell. Alapkérdésekben. Ha ez nincs, négyévente mindig újrakezdődik az élet. Két lépés hátra, egy előre. Vagy fordítva. Az se sokkal jobb. Lehetne csak előremenni. Mások így csinálják.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.