BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zöld vezetés, megtérülő befektetés

2016.05.30., hétfő 10:31

Mitől lesz egészséges a városi élet, viruló a vidék, tiszta a tenger és reményteli gyermekeink jövője? Egyszerűen fogalmazva attól, amit belefektetünk. A jövőt az olyan beruházások fogják megalapozni, amelyek a gazdasági lehetőségeket a fenntartható környezetvédelmi gyakorlatokkal ötvözik.

Tudjuk, hogy a szükség törvényt bont: most arra fókuszálunk, hogy befektetés nélkül nincs haszon. A ma kezdődő zöldhéten az Európai Bizottság szeretné egyértelművé tenni, hogy a fejlődés érdekében kockáztatni és újítani kell, és ehhez nem csak feltalálókra van szükség. Manapság kockáztatni és újítani leginkább a befektetőknek kell. A környezetvédelmi ágazatokban dolgozó vállalkozások egyelőre nehezen jutnak finanszírozáshoz, elsősorban azért, mert üzleti modelljeik újszerűek és ismeretlenek. A hagyományos befektetők ezeket a modelleket túl kockázatosnak vagy túl hosszú távúnak tartják.

A környezeti terhek figyelmen kívül hagyása azonban éppúgy kockázatos lehet a befektetőknek. Az erőforrások túlzott igénybevétele ugyanis ellátási zavarokhoz és áringadozásokhoz vezethet, amelyek jelentősen kihatnak a befektetések teljesítményére – ezt  a befektetőknek egyre inkább számításba kell venniük. Sok vállalat megértette már, hogy hosszabb távon kell gondolkodni: a negyedéves profitot hajszoló beruházások rövidlátásra vallanak, és nem termelnek fenntartható nyereséget. A kormányok elkezdtek már foglalkozni a vagyonkezelői kötelezettségekre, az irányításra, valamint az adatszolgáltatásra irányadó szabályokkal, hogy kiküszöböljék a pénzügyi rendszerekben mutatkozó piaci hiányosságokat.

Az Európai beruházási terv is éppen erre összpontosít. Ennek alapköve az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA), amelynek célja legalább 315 milliárd euró értékű beruházást mozgósítani Európában három év alatt, amiből 2015 végére hozzávetőleg 50 milliárd euró beruházása meg is valósult. Az ESBA-beruházások magántőkét mozgósítanak, főleg olyan területeken, ahová a kereskedelmi bankok ritkán merészkednek. Az Európai Beruházási Bank által ESBA-finanszírozásra előválogatott 54 projekt közül 18 környezetvédelmi vonatkozású, ami valódi innovációt képvisel.
Szoktuk mondani, hogy a bátraké a szerencse. Ez mindenképpen igaz a környezettudatos vezetés területén, az elmúlt évek is ezt igazolják. A válságot ugyanis azok a vállalkozások vészelték át a legjobban, amelyek új területekre merészkedtek, felkarolták a környezetvédelem ügyét, és előremutató projektekbe invesztáltak. Az EU-ban a zöldipar 2000 és 2011 között több mint 50 százalékos növekedést könyvelhetett el, a környezeti javak és szolgáltatások ágazatában foglalkoztatottak száma pedig 2000 és 2012 között 2,9 millióról 4,3 millióra nőtt. A körforgásos gazdaság is itt jön képbe: a jól átgondolt modellek háromszoros hasznot hajthatnak. Gazdasági előny származik a nyersanyagok és az erőforrások hatékonyabb használatából, az importfüggőség csökkenéséből. Környezeti előny keletkezik azáltal, hogy elmozdulunk a javítható vagy hasznosítható termékek eldobásával jellemzett lineáris gazdaságtól. A társadalom számára jelentkező előny pedig a termékek hosszabb élettartama és jobb hatékonysága, a hulladékkeletkezés megelőzése, a helyi hulladékgazdálkodás javítása, az újrahasznosítás, a javítás és az újrahasználat lehetősége. Emellett jelentős számú munkahely keletkezik a körforgásos gazdaságra való átállással.

A valódi változáshoz azonban meg kell teremteni a befektetői bizalomhoz szükséges feltételeket, a pénzügyi rendszert pedig fel kell készíteni a fenntartható projektek támogatására, és most nemcsak a környezetbarát termékekre és szolgáltatásokra kell gondolni, hanem a fenntartható mezőgazdasági, ipari, energiaügyi, vízügyi, építési, közlekedési, csatornázási és egyéb megoldások finanszírozására is.

Mindig is élen jártunk a fenntartható fejlődést támogató pénzügyi környezet megteremtésében, de még mindig sok a tennivaló.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.