BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak a görögök teljesítettek rosszabbul

2016.06.09., csütörtök 05:00

Csak a súlyos megszorításokat átélő Görögország gazdasága teljesített olyan rosszul az Európai Unióban, mint Magyarország – derült ki az Eurostat héten közétett adataiból. Az idei első negyedévben a magyar GDP mindössze 0,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – ennél csak a görög 1,4-es visszaesés rosszabb –, és 0,8 százalékkal zsugorodott 2015 utolsó három hónapjához viszonyítva. Noha a negyedév/negyedéves számok nagy ingadozást mutatnak – és utólag komoly revíziókon szoktak keresztülmenni –, ennyire gyenge teljesítményt egyetlen tagállam statisztikai hivatala sem közölt.

Megijedni azonban nem kell, mert nemcsak a kormány, hanem a gazdaságkutatók és a banki elemzők is arra számítanak, hogy a következő negyedévekben gyorsabban növekedhet a magyar gazdaság. Az első negyedéves teljesítményt olyan egyszeri hatások húzták lefelé, amelyek az elmúlt években segítették a GDP-növekedést.

Mindenesetre az első negyedéves számok közlése után mindenki számára világossá vált, hogy a 2014-es 3,7, valamint a 2015-ös 2,9 százalékos GDP-növekedés a potenciális szint felett volt – vagyis a gazdaság önerőből képtelen ilyen magas növekedésre –, idén jó, ha elérjük a 2 százalékot. A 2012-es W alakú recesszióból való kilábalás során az EU-pénzek egyre gyorsabb lehívása és a nagy autógyárak termelése támogatta leginkább a GDP-növekedést. Most viszont leálltak az uniós beruházások (a költségvetési ciklusváltás miatt), ráadásul az autógyártás is visszaesett, s a többi ipari ágazat nem tudta átvenni a szerepét.

A lakossági fogyasztás azonban a magas bérnövekedés és az alacsony infláció következtében egyre inkább a növekedés hajtóerejévé válik, ez azonban egyelőre kevés ahhoz, hogy kompenzálja a beruházások zuhanását. A második negyedév viszont jól kezdődik: a kiskereskedelem növekedése mellett az ipar és az export is bővült áprilisban. Az elemzők azért optimisták, mert hamarosan újra beindul az EU-források lehívása, a kormány is elkezdett költekezni, ráadásul a lakossági fogyasztás bővülése fennmaradhat a következő hónapokban is.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.