BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Brexit

Megőrjítette a befektetőket a brit kilépés

2016.07.06., szerda 05:00

Az egyik nap pánikba esnek, a következő nap megnyugszanak a befektetők – így jellemezhető a kereskedés azóta, hogy június 23-án a Brexit-pártiak kerültek többségbe a népszavazáson. Az eredmény korábban nem látott ingadozásokat okozott a nemzetközi piacokon, aki viszont lemaradt volna az elmúlt napok eseményéről, s csak most látja, hogy milyen magasan vannak a tőzsdeindexek, az meg nem mondaná, hogy éppen Brexit-parában vannak a tőzsdék. Az angol FTSE-100 tőzsdeindex – és több meghatározó részvényindex – ugyanis magasabb szinten mozog, mint a népszavazás eredménye előtt.

A befektetők egy része a pánik után azt hitte, hogy a népszavazás ellenére még elkerülhető a Brexit, ami megnyugvást hozott a piacokon, ugyanis a népszavazás nem kötelező érvényű, és sokak szerint a parlamentnek is rá kell bólintania a Brexitre. Ez volt az egyik tényező, ami tompította a pánikot. A piacokat az is nyugtatta, hogy a brit bizonytalanság hatására a nagy jegybankok a korábban vártnál lazább monetáris politikát fognak folytatni, ami támogatja a kockázatosabb eszközök erősödését. Az amerikai Federal Reserve például lassabban emelheti az alapkamatot, az Euró­pai Központi Bank pedig kiterjesztheti az eszközvásárlási programját. A legnagyobb élénkítés a Bank of Englandtől várható, amely az alapkamat csökkentése mellett kötvényvásárlási programját is növelheti.

A befektetők tehát a nagy pánik után valamelyest megnyugodtak, ám Nagy-Britannia kilépésének egyértelmű következménye, hogy a menedékdevizák erősödése mellett a font hanyatlott az elmúlt időszakban, s az angol fizetőeszköz további esése várható a hosszan tartó bizonytalanság miatt. Tegnap a font zuhant, így nemcsak a Brexit-szavazás utáni legmélyebb szintjét érte el, hanem új 31 éves mélypontra hanyatlott a dollárral szemben. A font esését támogatja az is, hogy az angol jegybank egyre erősebb üzeneteket küld a monetáris lazítás kapcsán.

Miután senki sem tudja pontosan, hogy milyen hatása lesz a Brexitnek a világgazdaságra – elemzők szerint azonban globális recesszió nem várható –, így a piacokon is nagy ingadozások várhatók a következő időszakban. A legjobb az lenne persze, ha az ország mégsem lépne ki az EU-ból, ennek azonban kicsi a valószínűsége, így most arra figyelnek a befektetők, hogy sikerül-e a lehető legkisebb károkkal átvészelni a Brexitet, és lesznek-e tovagyűrűző hatásai az európai integrációra. Ha ugyanis az EU szétesésének a kockázata növekszik, akkor a menedékeszközök erősödése és a tőzsdeindexek meredek esése várható. A következő időszakban a piacok által leginkább utált szakasz következik: a bizonytalanságé.

Milyen hatással van a Brexit a befektetésekre?

Duronelly Péter, az Aegon Befektetési Alapkezelő portfóliómenedzsere
Nemcsak a Brexit-szavazás volt kiszámíthatatlan, hanem a rövid távú hatásokat illetően az eredmény ismeretében sem vagyunk sokkal okosabbak. Ezért igyekszünk inkább azokra a faktorokra fókuszálni, amelyeknek a portfóliókra, eszközökre gyakorolt hatását jobban meg tudjuk becsülni. A világgazdaság növekedése jelentősen belassult, ráadásul mindez mára a vállalati értékesítésekben és a profitokban is megjelent. Ehhez képest a részvénypiaci árazás igen feszített, ami a részvényeket illetően igen óvatossá tesz bennünket. A kamatokat illetően nem számítunk komolyabb hozamemelkedésre, így átlag alatti részvénykitettséggel és enyhén túlsúlyozott kötvénypozíciókkal vártuk a szavazást, ami után lényegi portfólióátrendezést nem végeztünk.

Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója

A Brexit okozta kezdeti hidegzuhanynál talán még nagyobb meglepetést okozott a piacok rendkívül gyors regenerálódása. Ennek egyik oka, hogy a profi befektetők a kétesélyes kimenet miatt valószínűleg már korábban visszavágták a kockázatosabb pozícióikat. Emellett a gyors megnyugvás részben annak is köszönhető, hogy a kampány során sokan megpróbálhatták felnagyítani a Brexit potenciális következményeit, reálisan nézve azonban a károk jelentős része enyhíthető. Úgy gondolom, egy ilyen „piros-fekete” játszmára előzetesen nagy tétet feltenni felelőtlenség, a döntés után azonban higgadtabb döntéseket lehet hozni. Az első napok reakciói alapján úgy látom, hogy a piacok mintha alulbecsülnék a közép- és hosszabb távú politikai kockázatokat.

Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója

A britek okozta sokk a következő hetekben bizonytalanságot és növekvő árfolyam-ingadozást jelenthet. Amikor azonban a piacok rájönnek, hogy a Brexit után is van élet, és globális szinten a mostani gyenge, mégis stabil növekedési kép nem változott, megnyugvás jöhet. A megtakarítóknak ezért ahhoz, hogy a magunk javára fordítsák a részvény- és kötvénypiacok hosszú távon pozitív hozamait, át kell vészelni a rövid távú mozgásokból fakadó bizonytalanságokat. Jelenleg a részvények alul- és a kötvények semleges súlyozása javasolt, a védett eszközök arányának növelése mellett, amelyek védelem mellett kínálják a többlethozam lehetőségét. A piac még nem reagálta le a brit kilépésből eredő kockázatokat, így ez esetben a türelem hosszabb távon kifizetődőbb lehet.

Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója

A Brexit-döntés hatalmas felfordulást okozott az értékpapírpiacokon. Az első sokk hatására a befektetők a biztos menedéknek tekinthető német és USA-állampapírokat vették, miközben szórták ki a kockázatos eszközöket. Erősödött a várakozás, hogy a főbb jegybankok lazább monetáris politikával reagálnak az eseményekre. Mi nem változtattunk jelentős mértékben a részvény- és hazai kötvényportfóliónkon, devizapozícióinkon. A portfólióinkban, legnagyobb mértékben a Supra Alapban tartott eurozónás állampapírcsomagunkon, 20–50 éves francia, spanyol, olasz állampapírokon viszont profitot realizáltunk, hiszen a tavaszi vételi árfolyamukhoz képest 10-20 százalékkal emelkedtek a hozamgörbe hosszú végén az árfolyamok.

Szőcs Gábor, a Concorde Alapkezelő portfóliókezelője

A pánik remek alkalmat szolgáltatott az óvatosabban pozicionált portfólióink kockázati szintjének bátrabb növelésére, mivel véleményünk szerint a Brexit gazdaságra gyakorolt hatásához képest, túlzott volt a reakció. Nem is beszélve arról a létező forgatókönyvről, hogy a brit politikusoknak még mindig sikerülhet szembemenni a népakarattal, és bent tartani a szigetországot az unióban. A Brexit-szavazás utáni reggel az angol FTSE 100 indexet vásároltuk dollárban számítva, bő 16 százalék mínuszban. Az Euro Stoxx 50 index az 1998-as szintjére hullott vissza, míg a bankszektor részvényeinek piacán is vérengzés zajlott, remek beszállási pontokat kínálva. Ahogy pedig az lenni szokott, a fürdővízzel kiöntötték a gyereket is, vonzó alkalmat szolgáltatva egyedi részvények vásárlására is.

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.