BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hans

Okos Hans, a csodaló

2016.09.13., kedd 05:00

Okos Hans a patájával dobbantva válaszolni tudott egyszerű matematikai kérdésekre. Persze Hans nem egy ló testében újjászületett Arkhimédész volt, csupán pontosan olvasta idomárjának testbeszédét, aki mindaddig önkéntelenül feszült volt, amíg Hans dobbantásainak száma el nem érte a helyes eredményt. Az elmúlt évek során a piacok mind erősebben hasonlítanak Okos Hansra: az értékpapírokat inkább a jegybanki vezetők, vagyis az idomárok cselekedetei, és nem az értékpapírok jövőbeli cash flow-jának értéke (vagy éppen konkrét számítások) alapján árazzák be.
A laza monetáris politika a nyár során felfelé hajtotta a piacokat – éles kontrasztban az elmúlt évi fejleményekkel, amikor a kínai jüan leértékelésének hatására erőteljes eladási hullám vette kezdetét. Most viszont, hogy vége az augusztusnak, és megkezdődnek a munkás hétköznapok, a befektetők elkezdik felmérni, hogy mire számíthatunk még az idei év hátralévő részében. A piacok számára rövid és középtávon talán a jegybankokkal fennálló, egészségesnek korántsem nevezhető viszonyuk okozhatja a legnagyobb fejtörést.

De vajon milyen kihívásokat tartogat, ha a laza monetáris politika alkotja a piaci folyamatok mozgatórugóját? Az egyik legjelentősebb következmény, hogy a hagyományos eszközosztályok között jelenleg szorosabb korreláció áll fenn, mint a pénzügyi válság előtt. Az egyszerre többféle eszközt használó, úgynevezett multi-asset befektetők számára, akik az egyes eszköztípusok jellemzőinek kombinálásával alakítanak ki hatékonyabb portfóliót, ez éppen a diverzifikáció egyik legnagyobb előnyét nullázza le.

Probléma az is, hogy ha a jegybankok túl nagy hatással vannak a piacok működésére, az egyfajta „bináris” kockázati tényezőként hat. A monetáris politika alapvetően vagy szigorúbb, vagy lazább lehet, a piacok pedig vagy kedvezően, vagy kedvezőtlenül reagálnak – attól függően, hogy a jegybankok éppen szorosabbra vagy lazábbra veszik a gyeplőt. Az elsőként említett probléma csak tovább súlyosbítja ezt a helyzetet, mivel mostanra egyre kevesebb olyan hagyományos eszközosztály van, amely mögött a befektetők biztonsággal meghúzhatják magukat.

Ezeket a problémákat részben úgy oldhatjuk meg, hogy portfóliónkat nem hagyományos eszközökkel (például hitelekkel és infrastrukturális projektekbe való befektetésekkel) is kiegészítetjük. Ezekre általában viszonylag kevéssé hat a jegybankok monetáris politikája, és egyes területek (például a szociális infrastruktúra) olyan, az inflációhoz kapcsolódó hozamokat is kínálnak, amelyek semmilyen korrelációban nem állnak a tágabb gazdasági ciklussal. A bináris kockázat enyhítésére a különböző alternatív eszközosztályok is felhasználhatók. Egyszerűen fogalmazva: a kötvénybefektetők számára a hozamok növekedése nagyobb kockázatot jelent, mint az, hogy esetleg lemaradnak a tőkenyereségről, ha a hozamok csökkennek. A hitelekhez hasonló eszközosztályok változó kamataik révén védelmet nyújthatnak a kamatok emelkedése ellen, ráadásul még vonzó jövedelmet is biztosíthatnak. Összességében így védve vagyunk a kamatemelkedés kockázatával szemben, cserébe ha a hozamok csökkennek, akkor lemaradunk a kötvények tőkenyereségéről. Bár a hozamok mai szintjét nézve a magasabb kamatok valószínűsége csekélynek tűnhet, az infláció akár csekély mértékű emelkedése is jelentős fordulatot idézhetne elő a kötvényárfolyamok trendjében.

Bár azt nem tudni, mi fog a kötvényjellegű eszközök területén piaci volatilitást vagy emelkedő hozamokat előidézni, esélyes jelöltekből nincs hiány. Előfordulhat, hogy a piacok rosszul ítélik meg az amerikai jegybank, a Federal Reserve által közzétett kamatkilátásokat, és például túlreagálják az amúgy enyhének szánt szigorítási ciklust, vagy teljesen félreértik a Fed kamatemelési szándékát. Ha pedig a piacok csak egy dologra figyelnek – például a jegybankokra –, akkor fennáll a veszélye annak, hogy nem veszik észre a gazdaságot fenyegető egyéb kockázatokat. A piacok jelenleg elégedetten hátradőlve szemlélik a kínai gazdaságban zajló adósságfelhalmozás dollárban mért újra felpattanását. Ajánlatos az óvatosság, mivel újabb volatilitási hullám várható.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.