BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nacionalizmus gazdasági hatása

2016.10.03., hétfő 05:00

A júniusi Brexit-népszavazás nem várt eredményének utóhatásait egészen közelről lehet követni. Világszerte, és különösen Európában, az emberek szeretnék tudni, hogy a brit kilépési folyamat hogyan fog lezajlani, nemcsak abban a tekintetben, hogy miként kezelik majd annak hatásait, hanem abban is, hogy mi fog történni, ha a másutt tartott közelgő választásokon a nacionalista hangokat támogatják majd az emberek.

A nacionalizmus egyértelműen visszatért a politika színpadára. Németországban – ahol jövőre tartanak parlamenti választásokat – a jobboldal szélén található Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt népszerűsége egyre növekszik, amit a nemrégiben tartott tartományi választásokon elért eredményei is mutatnak. Franciaországban a Nemzeti Front vezére, Marine Le Pen pedig azt reméli, hogy a jövő évi elnökválasztáson a nacionalista hullámot meglovagolva hatalomra kerülhet. Ez a trend nem csak Európára jellemző: az USA-ban a republikánus elnökjelölt Donald Trump ígéretet tett arra, hogy vámokat vet ki a kínai importra, falat épít a mexikói határra, illetve megtiltja a muszlimok számára az országba való belépést.

Szóval, milyen gazdasági következményei lennének a nacionalizmus választási győzelmeinek? A Brexit-referendumból ítélve a közvetlen hatások között pénzpiaci zűrök is szerepelnének, illetve azok sokkhatást okoznának a fogyasztói és üzleti bizalom terén. Viszonylag gyorsan azonban ezután megnyugodhat a gazdasági és pénzügyi élet. Az igazi kérdés az, mi fog történni egy következő alkalommal.

Természetesen a brit nyugalmi helyzet törékeny. A népszavazás előtti feltételezés arról, hogy a Brexit-pártiak győzelme jelentős gazdasági gondokhoz és pénzügyi volatilitáshoz vezet, várhatóan beigazolódik. E hatás súlyossága attól függ, hogy London és az EU miként állapodik meg a kilépés feltételeiről, különösen abban a tekintetben, hogy milyen mértékben marad fenn a szabadkereskedelem a szigetország és az unió között, illetve, hogy a határon átnyúló pénzügyi szolgáltatásokat miként fogják majd szabályozni.

Most még azonban a volatilitás korlátozott mértékű. Ez részben Theresa May új kormányának köszönhető, aki céltudatosan egy fokozatosan reagáló megközelítést fogadott el a Brexit-folyamattal kapcsolatban. May egyben azt is világossá tette, hogy sem ő, sem miniszterei nem fognak rendszeresen beszámolni a Brexit-folyamat alakulásáról. Az angol jegybank (BoE) szintén segített abban, hogy így alakult a helyzet, hiszen szinte azonnal likviditást pumpált a gazdaságba. A BoE meggyőzően biztosította a piaci szereplőket arról, hogy elkötelezett a pénzügyi stabilitás fenntartása és a piaci turbulenciák megelőzése mellett. A BoE ébersége, kiegészülve azzal a ténnyel, hogy az EU-val kötött gazdasági és pénzügyi megállapodásokat még módosítani kell, meggyőzte az üzleti szférát és a háztartásokat arról, hogy ne azonnal, hanem késleltetve reagáljanak a Brexitre. A két szektor most arra vár, hogy kiderüljön, Londonnak egy puha vagy kemény Brexitet sikerül-e kitárgyalnia.

Nagy-Britannia azon képessége, hogy a gazdasági és pénzügyi életének jövőjére kiható bizonytalanság közepette is a nyugalom légkörét tudta megteremteni, azt mutatja, hogy megfelelő megközelítéssel a politikusok tudják kezelni a sokkokat és a váratlan eseményeket. Ha a brit vezetők az EU-val hosszú ideje fennálló gazdasági és pénzügyi megállapodásokat sietve le akarnák építeni még azelőtt, hogy egy hihető és átfogó alternatív megoldást dolgoznának ki, akkor a helyzet jóval ingatagabb lenne.

Természetesen jelenleg van egy határa annak, hogy a brit vezetés józan politikája milyen mértékben tud kedvező hatást kiváltani. Amint a brit kilépés feltételeinek részletei napvilágot látnak, arra az üzleti élet és a háztartási szektor reagálni fog, különösen, ha az ország EU-val való külkereskedelmi, gazdasági és pénzügyi kapcsolatai jelentősen megváltoznak. Az szinte elkerülhetetlennek látszik, hogy ez a reakció visszaveti a gazdasági növekedést, és pénzügyi volatilitást vált majd ki.

De ekkor is segíthet egy átgondolt, óvatos megközelítés. A brit kormányzatnak minden tőle telhetőt meg kell tennie azért, hogy az EU-val folyó tárgyalások legérzékenyebb részei titokban maradjanak. Amikor eljön az ideje annak, hogy bejelentsék, milyen változásokat hoz a kilépés, azt egy olyan hiteles, átfogó nemzeti reformprogram keretében kellene majd megtenni, amelynek célja az erős, inkluzív növekedés és a szilárdabb pénzügyi stabilitás biztosítása.

Nem könnyű úgy a levegőben tartani egy repülőgépet, hogy közben kicserélik a hajtóművet. Pontosan ezzel a kihívással néz szembe a May-kormányzat. A londoni kabinet most erre az igen veszélyes manőverre készül az új hajtómű alkotóelemeinek meghatározásával és elrendezésével, illetve azok gyors összeszerelésének megtervezésével. Csak ezután lesz képes arra, hogy erős turbulenciák kockáztatása vagy akár egy becsapódás nélkül szerelje szét az európai gazdasági kapcsolatok hajtóművét.

De még egy körültekintően kialakított terv mellett is a May-kormányzatnak jóval nagyobb rugalmasságot, gyors reagálásra való képességet kell majd felmutatnia annál, mint amennyit az elődeinek kellett bizonyítani. Erre annak érdekében van szükség, hogy az átmeneti időszakban se térjen le az ország a növekedés és stabilitás ösvényéről. Ugyanez lenne igaz bármely más, hatalomra kerülő nacionalista politikusra vagy pártra nézve is. A kérdés az, vajon közülük bármelyikük is képes lenne-e egy ilyen komplex feladattal megbirkózni.

Copyright: Project Syndicate, 2016
www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.