BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
önvezető autó

Fenyegetők-e a diszruptív technológiák?

2016.10.13., csütörtök 05:00

A vezető nélküli autózás terén látható folyamatos fejlesztések meggyőztek engem arról, hogy a nem túl távoli jövőben az utakat olyan autók és teherkocsik lepik majd el, amelyeknél nem ül majd ember a kormánynál. Hasonlóképpen abban is biztos vagyok, hogy a mesterséges intelligencia terén zajló forradalom révén a számítógépek és a robotok sok olyan feladatot fognak ellátni, amelyeket jelenleg fehérgalléros munkavállalók végeznek el. Ezért nem meglepő, hogy sokan aggódnak azok sorsa miatt, akiknek a munkahelye fenyegetve van, vagy már meg is szűnt a diszruptív technológiák (disrup­tive technology) miatt (az elnevezés a korábban bevett metódusokat leromboló, lebontó vagy gyökeresen átalakító technológiákat jelöli – a szerk.).

Néhány elemző számításai szerint a jelenlegi munkavállalók nagy része feleslegessé válhat, mivel egyre kevesebb foglalkoztatottra van szükség az áruk és a szolgáltatások jelenlegi volumenének előállításához. Megértem ezeket az aggodalmakat, és azt is tudom, hogy ezeket nem lehet könnyen eloszlatni. Abban azonban optimista vagyok, hogy legalábbis az Egyesült Államok sikeresen fog alkalmazkodni az új technológiákhoz. Úgy vélem, kevés okunk van arra, hogy az új technológiák miatt jelentős munkanélküliségtől féljünk. A technológiai változások ugyanis növelik majd a gazdaság kibocsátását, és emelik az emberek potenciális életszínvonalát.

Aki dolgozni akar, az továbbra is talál majd munkát.
Miért vagyok ilyen optimista? Egyszerűn szólva: az eddigi tapasztalatok miatt. Már sok éve látjuk, hogy a technológiai változások révén az emberek feladatait gépek és számítógépek veszik át. Mégis, a konjunkturális ciklusok felívelő és lefelé tartó időszakai ellenére, az amerikai gazdaság továbbra is a teljes foglalkoztatottság felé tart. Ez a jelenség leginkább a feldolgozóiparban figyelhető meg. Már sok éve robotok és automatizált gépek veszik át a munkások helyét, a szektor munkanélkülisége azonban az 1950-ben mért 13 millióról 9 millióra csökkent. Továbbá azok, akiket már nem alkalmaznak a termelésben, a gazdaság más területein találtak állást.

A számítógépek szintén számos szolgáltatóipari tevékenység esetében helyettesítik az embereket. Például már nem látunk liftkezelőket, illetve a repülőtereken a legtöbbünk már check-in automatákból kapja meg a beszállókártyáját.

Mégis, az amerikai munkanélküliségi ráta jelenleg csak 4,9 százalékos, alacsonyabb az elmúlt évtizedek átlagánál. A felsőfokú végzettséggel bírók körében – akik az amerikai munkaerőpiac 40 százalékát teszik ki – a munkanélküliség csak 2,7 százalékos. Miután a felsőfokú végzettségűek a fiatalabb korosztályokban nagyobb részt képviselnek, mint az idősebb népességben, így a teljes munkanélküliség mértéke alacsony marad, ahogy a fiatalabb korosztály idősödik, illetve ahogy a munkaerőpiaci részvételének mértéke növekszik.

A robotok és számítógépek megnövekedett használata következtében nő az egy munkavállalóra jutó kibocsátás, ami lehetővé teszi, hogy a munkavállalók kevesebbet dolgozzanak, és több szabadidejük maradjon. A kevesebb munkaóra pedig több lehetőséget ad utazásra, étterembe járásra és egyéb olyan tevékenységekre, amelyek munkahelyet teremtenek a szolgáltatóiparban. Emellett a népesség elöregedése is emelni fogja a különböző szolgáltatásokat nyújtó munkavállalók iránti igényt, így például a kórházakban vagy az idősek otthonában.

Ez a trend fokozni fogja a keresletet a szolgáltató szektorban, amely jelenleg az amerikai munkavállalók több mint 80 százalékát foglalkoztatja.
Továbbá a számítógépek és robotok sok foglalkozásnál egyszerűen nem tudják az embereket helyettesíteni. Bár az idősek által igényelt szolgáltatások némelyikét biztosítani tudják, de például nem tudnak olyan tevékenységet, ahol meg kell érinteni a pácienst. Ez a tényező is alacsonyan tartja majd a munkanélküliséget a jövőben.

Az amerikai munkanélküliségi ráta jelenleg kevesebb, mint a fele az EU-ban mértnek. Sok oka van ennek, de az egyik fő tényezőt ebben az játssza, hogy az USA-ban nincsenek olyan munkajogi és szakszervezeti szabályozások, amelyek megakadályozzák a munkavállalók és a cégek alkalmazkodását az új technológiákhoz. Ha az USA fenntartja ezt a viszonylag szabad munkaerőpiacot, akkor a munkavállalók megfelelően fognak igazodni a technológiai változásokhoz.

Copyright: Project Syndicate, 2016
www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.