BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
OPEC

OPEC élt, él, de…

2016.10.12., szerda 05:00

Bár a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) legutóbbi tanácskozásán kézzelfogható eredmény nem született, a szakértők élénk érdeklődése annak a több évtizedes berögzült reflexiónak a továbbélése, hogy az OPEC kitermelési döntései rendre emelik a kőolaj világpiaci árát. Az állásfoglalásból kiderült, nincs egyértelmű döntés sem a csökkentés mértékéről, sem annak időpontjáról, és ami ennél is fontosabb, a csökkentés OPEC-en belüli megoszlásáról. Abban pedig eddig is elvi egyetértés mutatkozott, hogy a tartós túlkínálati helyzetben a globális kínálat 40 százalékát kitevő OPEC-termelést csökkenteni kell, remélve az árak újbóli emelkedését. A tanácskozás előtt még inkább a fenyegető 30 dollár/hordó árzuhanás megelőzése volt előtérben. Az OPEC-országok pénzügyi helyzetét vizsgálva, még Szaúd-Arábia sincs abban a helyzetben, hogy termelését jelentősen visszafogja, változatlan árakat feltételezve pedig különösen nem.

A bizonytalanság és a félelem abban van, hogy a termelés visszafogása változatlan árak esetében tovább növeli az adott gazdaságok pénzügyi, gazdasági gondjait, a költségvetéssel kapcsolatos nehézségeket. A kőolajfronton az elmúlt két-három évben bekövetkezett drámai átrendeződések után nagyon is kérdéses, hogy az OPEC-országok termelésének visszafogása globális és tartós áremelkedést hozhat. Az előző évtizedekben az volt az általános kőolajpiaci trend, hogy a kőolajigények emelkedése – részben a gyors gazdasági növekedés, részben a motorizáció előrehaladása miatt – megelőzte és meghaladta a kitermelés várható alakulását. A kínálat jelentős részét adó OPEC-országoknak ebben a helyzetben mód nyílt a monopolpozíció kihasználására.

Az alapvetőnek tekinthető kőolajpiaci változások szerteágazók. Az egyik, talán legfontosabb tényező a korábban dinamikusan növekvő kőolajigények megszelídülése, részben mert a fejlett országokban a szükséglet eddigi bővülése csökkenésbe fordult, és ez a következő évtizedekben is jellemző marad, részben mert a feltörekvő országok növekedése szerényebbé, az eddigi, fajlagosan magas anyag- és energiaigény látványosan mérséklődik, továbbá az innováció erősödése és behatolása a termelési és fogyasztási szférába az egységnyi „jólét növeléséhez” kisebb kőolajigénnyel jár. A másik fontos tényező, a korábban fenyegető szűkösség távolabbi jövőbe szorult: részben mert a nem hagyományos szénhidrogének beépültek a kínálatba, részben mert a kőolaj-helyettesíthetőség gazdasági feltételei piacéretté váltak – megteremtődtek villamos, gáz- és a különböző energiafajták közötti átválthatóság műszaki feltételei.

Az alacsony árak miatt visszaesett amerikai nem hagyományos kőolajtermelés gyorsan felfuttatható. Ráadásul az amerikai kőolajszektor az utóbbi években látványos költségcsökkentését produkált, így a jelenlegi 50 dolláros áron a kitermelés már rentábilis. A bizonytalanul felvetett és kérdéses véghajtású csökkentés – amelynek jelei most nem látszanak – esetleg enyhítheti a túlkínálat feszültségeit, de nagyon valószínű, hogy az 50 dollár fölé emelkedő kőolajárak esetében a nem OPEC-országok növekvő termelése pótolja azt.

Az OPEC-országok útkeresése érthető, ugyanis a megváltozott világpiaci konstellációban az eddigi monopolpozícióra épülő árpolitika nem folytatható. Előbb-utóbb meg kell békülniük azzal, hogy a „régi szép idők” nem jönnek vissza, de az alacsony kitermelési költségeik miatt az 50 dolláros árszinten is tisztességes profitra tesznek szert. A senkit semmire nem kötelező állásfoglalás érzésem szerint nem is annyira az árak ismételt emelkedését célozza, hanem sokkal inkább egy újabb elkeseredett kísérlet a kiüresedő, nem igazán tiszteletreméltó OPEC-szervezet tekintélyének és halványuló szerepének helyreállítására, erősítésére.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.