BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ráerősítenek a CSOK-ra a takarékok

Jelentősen nőhet a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénylése a szeptembertől módosult feltételek hatására – véli Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgatója
2016.10.07., péntek 05:00

Mit vár attól, hogy szeptemberben megváltoztak a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénylésének feltételei? Melyek a legjelentősebb újdonságok?

– A CSOK nagyon komoly segítség a családok otthonteremtéséhez, a módosítások pedig tovább szélesítik a jogosultak körét. Amiatt például, hogy az osztatlan közös tulajdonban álló lakásokra is igényelhető a kedvezmény, ha a tulajdonosok használati megosztással rendelkeznek. Az is pozitívum, hogy 30-ról 90 napra nőtt a lakcímet igazoló hatósági igazolvány bemutatásának a határideje, mivel a korábbi intervallum sok ügyfélnek – elfoglaltságaik miatt – túl szűk volt. A tervezőasztalról értékesíthető lakásokra vonatkozó módosítás ugyancsak érdemben fokozhatja az érdeklődést a kedvezmény iránt, az új igénylések jókora részét ugyanis várhatóan ezen új otthonok megvásárlására készülők nyújtják majd be. De a gyermekekre vonatkozó életkori korlát 20-ról 25 évre való emelése is jelentősen kibővítette a kedvezményre jogosultak körét.

Eddig mely szabályok okozták a legtöbb fejtörést a CSOK-ot igénylő ügyfeleknek?

– Például az, hogy mi a különbség a bővítés és az építés között. Sokan nem tudják, mi minősül bővítésnek, illetve azt gondolják, a CSOK felújításra is igényelhető. Egyes térségekben sok a felújításra váró, illetve a használatbavétel előtt felújítandó ingatlan, melynek megvásárlását nem lehet CSOK-kal támogatni, mivel azok a megkezdett felújítás miatt az ingatlanokról készülő értékbecslés szerint nem felelnek meg a lakhatás feltételeinek. Aztán gyakoriak a számlákkal kapcsolatos kérdések is: melyik fogadható el, mi fér bele a bekerülési költség fogalmába, kinek a nevére, milyen címre kell szólnia a számlának. Ugyanakkor továbbra is sokan fordulnak olyan kérdésekkel a takarékszövetkezeti integráció hitelintézeteihez, mint például hogy saját erő-e a CSOK, mi tartozik bele a hasznos alapterületbe, közmunkás is igényelheti-e a támogatást. Nem ritkák továbbá a mozaikcsaládok élethelyzetéből adódó kérdések sem, s vannak, akik arra kíváncsiak, hogy vásárolható-e ingatlan nagynénitől, nagybácsitól, nagymamától.

S e bizonytalanságokat most egy csapásra megszüntetheti a fetételek módosítása?

– Ha nem is az összeset, de az ügyfeleknek problémás pontok jelentős részét„orvosolja”. Mivel jelentős vissza nem térítendő támogatásokról van szó, kézenfekvő, hogy az igénylésnek szigorú feltételei vannak, és a szabályok számos hatósági igazolás benyújtását írják elő. Ezekről, valamint a CSOK és az esetleges kapcsolódó hitel igényléséről azonban az integráció hitelintézetei minden érdeklődőnek teljes körű, ingyenes tájékoztatást nyújtanak – mindenféle elvárt kötelezettségvállalástól mentesen. Az esetleges felesleges köröket és a bosszankodást elkerülendő, célszerű még azelőtt, tájékozódni a részletekről valamelyik integrációs hitelintézetnél, hogy bármibe belefognánk. Eleshet ugyanis a támogatástól az, aki nem az előírásoknak megfelelően nyújtja be igénylését.

Mikorra tudatosulhat az ügyfelekben, hogy megváltoztak az előírások?

– Már a rendeletmódosítást követő héten jelentősen nőtt az otthonteremtési kedvezmény iránt érdeklődő új, illetve visszatérő ügyfelek száma az integráció hitelintézeteinél. Számos, korábban elutasított ügyfél jelentkezett ismét a CSOK-kal kapcsolatban, miután úgy ítélték meg, hogy megszűntek az igénylést akadályozó tényezők. Tapasztalataink szerint a gyermekekre vonatkozó életkori korlát emelése, az osztatlan közös tulajdon elfogadásának lehetősége, illetve a magas készültségi fok fogalmának tisztázása és annak elfogadása „hozhatja be” a legtöbb új ügyfelet, illetve csábíthat vissza számos, korábban elutasított érdeklődőt. A Takarékbank arra számít, hogy az igényelt kedvezmények és a CSOK mellé felvett hitelek összege is emelkedik majd, ahogyan az elérhető új lakások száma is.

Hány CSOK-igénylésnél tartanak?

– Országszerte az ügyfelek fokozódó érdeklődését tapasztaljuk. Az integráció hitelintézetei 2016 első nyolc hónapjában összesen 3870 darab CSOK-kérelmet fogadtak be 12,1 milliárd forint értékben. Ez visszatükrözi, hogy a takarékok adottságai, tapasztalatai révén képes a vidéki Magyarország olyan térségeiben, településeien élő családokhoz is eljuttatni a CSOK-ot, ahol más pénzintézetek nincsenek jelen. Magyarország egyik legnagyobb pénzügyi csoportjának tagjaiként, az egységes működésnek és arculatnak is köszönhetően közel 1500 kirendeltségen vagyunk jelen, sok kistelepülésen egyedüli szolgáltatóként.

Mire fordítják az ügyfelek a CSOK-ot?

– Eddig túlnyomórészt használt ingatlanok vásárlásához igényelték e kedvezményt, csak hozzávetőleg minden harmadik CSOK-kérelem kapcsolódott új lakás építéséhez vagy vásárlásához. Összegszerűen azonban az új lakás vásárlására igényelt támogatások jelentősen meghaladják a használt lakásra befogadott kérelmek támogatási igényeit. Míg 2671 darab kérelem vonatkozott használt ingatlan vásárlására, illetve bővítésre, összesen 4,4 milliárd forintos értékben, addig új lakás vásárlásához 1200-an kértek CSOK-ot közel 7,7 milliárd forintos értékben. Az új lakás után járó kedvezmény több mint felét három gyermek után igényelték. Három vagy több gyermekre az integráció hitelintézetei 702 igénylést fogadtak be csaknem 6,5 milliárd forint összegben, egy vagy két gyermekre pedig 498-at hozzávetőleg 1,3 milliárd forintért.

Hogyan hathat a CSOK az ingatlanpiacra?

– A rendeletmódosítás, a társasházi és magánerős építkezések, valamint a lakásvásárlások szezonalitása miatt a jelzáloghitelek és a CSOK iránti kereslet már az idei év hátralévő részében tovább nőhet. Az igazi áttörés azonban 2017 tavaszától várható, amikor az igényléseket a lakáspiac dinamikus felfutása is húzza majd, amikor megkezdődik az új társasházi projektek átadása. Elsősorban a lakásépítéshez kapcsolódó CSOK-kérelmek száma emelkedhet tovább, Budapesten és a megyeszékhelyeken várhatóan az országos átlagot meghaladó mértékben. A Takarékbank várakozásai szerint a CSOK – és az olyan egyéb, az otthonteremtést támogató intézkedések, mint az új lakás áfájának a csökkentése – hatására robbanásszerűen nőhet a lakásépítések száma Magyarországon. A fővárosi lakáspiac jelentősen élénkül, de Győrben és Debrecenben is felfutóban vannak a társasház-, illetve lakóparképítések. Az építési engedélyek száma már a válság előtti szinteket közelíti. Ezek alapján a tavalyi mintegy 8 ezret követően 2016-ban 11-12 ezer lakás épülhet, 2017-ben pedig akár kétszer ennyi, mintegy 24 ezer. De az önerős családiház-építések is fellendülhetnek. A lakásépítések évek óta nem látott felfutását az is jelzi, hogy az integráció hitelintézeteinél folyamatban lévő értékesítési célú lakásépítési ügyletek több ezer lakás átadását valószínűsítik, ezek finanszírozási igénye pedig több tízmilliárd forintra rúg. Az integráció hitelintézeteinél 2016 szeptemberében összesen 182 darab lakásépítési projekt futott, 114,6 milliárd forint várható hitelösszeggel, önmagában ebből mintegy 8915 új lakás épülhet fel. A CSOK tehát mind a keresleti, mind pedig kínálati oldalon jelentős élénkülést eredményez az ingatlanpiacon, és igen komoly szerepet játszik e rendkívül fontos piac fellendítésében.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.