BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
USA

Mi romolhat el?

2016.11.19., szombat 08:00

Habár az Egyesült Államok gazdasága jó állapotban van – miután lényegében teljes foglalkoztatottság, illetve két százalék közeli infláció jellemzi –, a bizonytalan globális helyzet miatt érdemes átgondolni, hogy mi romolhat el jövőre. Elvégre is, ha az amerikai gazdaság komoly bajba kerül, akkor az kedvezőtlen hatással lenne Európára, Japánra és sok más országra is.

A legnagyobb kockázat az eszközárak esetleges erőteljes esése, ami problémát okozhat mind a háztartások, mind a cégek számára, és végül a kereslet összeomlását is előidézheti. Nem azt állítom, hogy ez fog történni, a helyzet azonban egyre veszélyesebb, ahogy az eszközárak minél magasabbra nőnek a történelmi szintekhez képest. A részvényárak közel 60 százalékkal haladják meg a történelmi átlagszinteket az S&P 500 P/E rátája, vagyis a részvény árfolyamának és az egy részvényre jutó nyereségnek a hányadosa szerint. A 30 éves állampapírok ára is magas, míg a kereskedelmi ingatlanárak az elmúlt öt évben éves szinten 10 százalékos ütemben emelkedtek.

Az inflálódó eszközárak a közel egy évtizeden át tartó laza monetáris politikát tükrözik. Az igen alacsony kamatkörnyezetben a hozamvadász befektetők a részvények és egyéb befektetési eszközök árait tornázták fel. A háztartások vagyonának ebből adódó emelkedése elősegítette a gazdasági kilábalást, de a túlárazott eszközök egyre kockázatosabb környezetet hoztak létre.

Annak megértéséhez, hogy mennyire kockázatos ez a környezet, gondoljunk bele, hogy az amerikai háztartások jelenleg 21 ezermilliárd dollár értékű részvénnyel rendelkeznek, vagyis a történelmi átlagszinthez képest egy 35 százalékos részvényáresés több mint 7,5 ezermilliárd dolláros veszteséggel járna együtt. A hosszú távú reálkötvényhozamok visszatérése a történelmi szintekre mintegy 30 százalékos veszteséget okozna a 30 éves kötvényekkel rendelkező befektetőknek. Miután a kereskedelmiingatlan-beruházásokat általában hitelből finanszírozzák, egy viszonylag kismértékű áresés is jelentős veszteséget tudna okozni a befektetőknek.

A háztartások vagyonának csökkenése visszavetné a fogyasztást, és a GDP visszaesését idézné elő. A leegyszerűsített ökölszabály szerint a háztartások vagyonának minden 100 dollárral történő csökkenése a fogyasztást 4 dollárral veti vissza. Az eszközárak visszatérése a történelmi szintekre tehát azt eredményezheti, hogy a fogyasztás 400 milliárd dollárral esik vissza, ami a GDP 2,5 százalékát jelenti. Ez pedig egy olyan folyamatot indítana be, amelyben a jövedelmek és a fogyasztás egymást erősítő csökkenése még nagyobb kumulatív hatással lenne a GDP-re.

Az eszközárak csökkenésének és a gazdasági aktivitás ebből adódó visszaesésének folyamatával kapcsolatban nem mint előrejelzésről, hanem mint kockázatról beszélek. Lehetséges, hogy az eszközárak fokozatosan fognak visszaesni, ami nem a fogyasztás és a gazdasági aktivitás összeomlását, hanem inkább lassulását fogja kiváltani.

A Fed azonban vonakodik gyorsabb ütemben megemelni a rövid távú kamatokat, mert attól tart, azzal az eszközárak gyors esését váltaná ki. A Fed csak 25 bázisponttal emelte 2015 decemberében az irányadó kamat szintjét, és várhatóan csak újabb 25 bázisponttal fogja növelni a rátát idén decemberben. Ezzel azonban még mindig egy százalék alatt lesz az irányadó kamatszint. Miután az infláció a két százalékot közelíti, a reálkamatráta továbbra is negatív lesz.

A piaci szereplők árgus szemmel figyelik a Fedet, hogy vajon mikor kezdődik el a kamatszint normalizálása. A történelmi tapasztalatok szerint a normalizáció mintegy két százalékponttal emeli a hosszú távú kamatokat, ami jelentős korrekciót vált ki a kötvények, részvények és a kereskedelmi ingatlanok árában. A Fed emiatt arra törekszik, hogy lehűtse a jövőbeli kamatszintekkel kapcsolatos várakozásokat, amikor arra céloz, hogy a demográfiai és termelékenységi trendek változásai alacsonyabb kamatszintekkel járnak majd együtt.

Ha a Fed sikerrel jár, akkor az eszközárak csökkenése kismértékű lehet, azonban nem kellene figyelmen kívül hagyni az eszközárak meredek esésének, illetve az azzal párosuló gazdasági lejtmenetnek a veszélyét.

Copyright: Project Syndicate, 2016
www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.