BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
internet

Többet, olcsóbban

2016.12.06., kedd 05:00

Az Európai Unió számtalan eszközzel igyekszik elérni azt, hogy a tagországok széles sávú internetlefedettsége növekedjen, sőt elérje a 100 százalékot. Hazánkban 2,65 millió vezetékesinternet-előfizetés létezik (lakossági és vállalati egyben), amelynek kevesebb mint kétharmada 30 Mbyte/sec feletti (ennél gyorsabb számít széles sávúnak). Egy másik figyelemre méltó adat szerint a háztartások 6 százaléka számára semmilyen vezetékes internet-hozzáférés nem érhető el. A teljes internetpenetráció, amelybe mindenfajta internet-hozzáférést beleszámítanak – három hónapos időtávon akár csak egyszeri alkalmat –, Magyarországon a lakosság esetében 73 százalék, miközben az EU-átlag 79 százalék. A vállalatok tekintetében hazánkban 90, az unióban 95 százalék.

A teljes széles sávú lefedettséget tűzi ki célként „az európai digitális menetrend”, illetve ebbe a fősodorba illeszkedik az unió egyik irányelve is, amely többek között kimondja, hogy a közműhálózatokat kötelező megosztani széles sávú internethálózatok fejlesztésének céljából. A szabályozó célja ezzel az, hogy az újrahasznosítás elve mentén – a már meglévő közműhálózatok (például villamosenergia-hálózat, szennyvízhálózat stb.) felhasználásával a széles sávú hálózatfejlesztések olcsóbban és gyorsabban valósuljanak meg. A legnagyobb költségtétel és leginkább időigényes feladat ugyanis a földmunka, amely így elkerülhető. Az irányelvet az idei év közepétől beillesztették a magyar jogrendbe is.

Mindettől egyrészt az várható, hogy az eddig gazdaságosan el nem érhető területeken is megéri majd a telekommunikációs szolgáltatóknak hálózatot fejleszteni (előzetes becslések alapján minimum 30 százalékkal olcsóbban építhető ki így a hálózat), így a széles sávú lefedettség növelése az elsődleges szempont. Másfelől a meglévő helyi szolgáltatói monopóliumok esetében verseny alakulhat ki. Bár a telekommunikációs szolgáltatók közötti hálózatok megosztása eddig is nyitott volt vállalatok számára, a cégek árazási politikája miatt ez a gyakorlatban mégis relatíve ritkán fordult elő. Az új jogszabályi környezetben viszont ott is kiépíthetővé válik a konkurens hálózat, ahol eddig nem érte meg a szolgáltatóknak a magas infrastrukturális költségek miatt. A verseny fokozásával ráadásul az árak is mérséklődhetnek.

A fejlesztések tervezéséhez a telekommunikációs szolgáltatóknak szükségük van a közműhálózatokat leíró információkra, amelyek eddig szigetszerűen, közműszolgáltatónként álltak rendelkezésre. Eddig közműegyeztetés keretében tudtak a cégek tájékozódni, most viszont már nemcsak a hálózatot, hanem a naprakész hálózati információkat is kötelező megosztani, és erre a 21. századnak megfelelő online felület áll a szolgáltatók rendelkezésére. Így tehát a telekommunikációs szolgáltatónak most azt a feladatot kell megoldania, hogy a hirtelen rendelkezésre álló információs tömeget hogyan, milyen módszertannal aknázza ki.

Szerencsére erre is létezik megoldás: az adatok birtokában geolokációs eszközökkel a szolgáltatók térképen ábrázolhatják a saját hálózatukat éppúgy, mint a versenytársakét, felpakolhatják rá a releváns közműhálózatokat és a potenciális ügyfeleket. Így kiderül, hogy a villamosenergia-hálózatot igénybe véve hol érdemes széles sávú hálózatot kiépíteni.

A folyamat nyertese elsősorban az a fogyasztó, aki így bekapcsolódhat az információs társadalomba széles sávú hálózaton keresztül. Nyertese továbbá az, aki a korábbi egyetlen szolgáltató helyett több közül is választhat, így jó esetben a korábbiaknál kedvezőbb feltételekkel kaphatja meg a szolgáltatást. Az a telekommunikációs szolgáltató is jól jöhet ki a dologból, amelyik növelni tudja az ügyfélbázisát, valamint az, amelyik elsőként tud nyitni a lefedetlen területeken, illetve amelyik már gazdaságosan be tud lépni eddig érinthetetlennek tűnő, versenytárs által lefedett zónákba.

Az új jogszabályi környezet tehát olyan lehetőséget teremt, amely jelentős mértékben felforgathatja a hazai telekommunikációs piacot, ráadásul egy egyöntetűen elfogadott, minden fogyasztó számára elérhető széles sávú internetlefedettség biztosításának céljából. Ezt a lehetőséget a telekommunikációs szolgáltatók egy része eddig még nem ismerte fel kellőképpen, pedig teendő akad bőven, mind a szükséges adatbázisok felállításának, elemzési módszertanok kifejlesztésének, mind a szükséges közműszolgáltatói kapcsolatok kiépítésének terén. Mindezzel jó esélyt kapunk arra, hogy az internetelérés Magyarországon a következő években elérje az EU átlagát.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.