BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
GDP

A fellendülő amerikai gazdaság kockázatai

2017.04.06., csütörtök 05:00

Az egy évtizede elkezdődött recesszióból való hosszú és lassú kilábalás után az Egyesült Államok gazdasága fellendülőben van. A munkaerőpiac elérte a teljes foglalkoztatottságot, az infláció emelkedik, illetve a háztartások optimisták. A feldolgozóipari és a lakásépítő cégek a növekvő aktivitásból húznak hasznot. A gazdaság a következő egy évben még gyorsabb növekedést érhet el. Már nem hallunk az elhúzódó stagnálás miatt aggódó hangokat. A munkanélküliségi ráta csak 4,7 százalékos, a felsőfokú végzettségűek körében csupán 2,4 százalékos. Az átlagos órabér 2,8 százalékkal magasabb, mint volt egy éve. Az emelkedő infláció egyértelműen jelzi, hogy a gazdaság elérte a teljes foglalkoztatottságot. A maginfláció éves mértéke 2,2 százalék, ami jóval magasabb az elmúlt három év 1,8 százalékos átlagánál. A háztartások vagyona is növekszik. A lakások – az amerikai háztartások legfontosabb vagyonelemei – 5 százalékkal drágultak az elmúlt 12 hónapban. A részvényindexek emelkedésének eredményeképp a vagyonok nettó értéke még gyorsabb ütemben nőtt. A fogyasztói attitűdöket vizsgáló felmérések erős pozitív hangulatot mutatnak. A Michigan Egyetem fogyasztói hangulatindexe nemrégiben 17 éves csúcsra emelkedett. Hasonlóképpen a Conference Board gazdaságkutató cég hangulatindexe is 15 éves rekordot ért el februárban.

A feldolgozóipari cégek az elmúlt hat hónap mindegyikében növelték a termelést. A lakásépítőknek is iparkodniuk kell, hogy lépést tudjanak tartani a kereslettel. Ez tükröződik abban, hogy az új családi házak száma az elmúlt 12 hónapban több mint 6 százalékkal nőtt. Ezen adatok mindegyike azt mutatja, hogy a reál-GDP gyorsabban fog nőni 2017-ben, mint az elmúlt időszakban. Miközben a volatilis külkereskedelmi és raktárikészlet-adatok lefelé nyomták az elmúlt időszak GDP-adatait, a jóval fundamentálisabb mutatónak számító, a végső eladásokat (a magánfogyasztók költéseit) tükröző számok reálértékben éves szinten mintegy 2,5 százalékkal nőttek. A GDP várhatóan hasonló ütemben fog emelkedni egész évben.

Bár a gazdaság jelenleg egészséges állapotban van, az is elmondható, hogy ez a helyzet törékeny is egyben. Az egy évtizede rendkívül alacsony szinten lévő kamatok azt okozták, hogy a befektetők és a hitelnyújtók magasabb hozamokat próbáltak elérni, ezzel mindenféle eszköz árát felhajtották, s mindez kockázatos hiteleket eredményezett. A veszély az, hogy a túlárazott eszközök és a magas kockázatú hitelek értéküket veszíthetik, és gazdasági lejtmenetet okozhatnak. Az S&P 500 index árfolyam-nyereség aránya jelenleg közel 70 százalékkal haladja meg a historikus átlagot. Ha a mutató visszatér a historikus szintekre, akkor a részvényárak 40 százalékkal csökkenhetnek, ami több mint 9 ezermilliárd dolláros veszteséget okozhat. Ez az összeg a GDP közel felét teszi ki. A tízéves állampapírok hozama most csak 2,5 százalék. A jelenlegi, több mint 2 százalékos infláció következtében, illetve amiatt, hogy a piacok hasonló inflációs rátát várnak hosszú távon, a tízéves állampapírok hozamának 4 százalék felett kellene állniuk. A hozam 4 százalékra történő emelkedése jelentősen csökkentené a tízéves kötvények értékét. Más hosszú távú kötvények (mind állami, mind vállalati papírok) hasonló értékcsökkenésen esnének át. A hozamvadászat emellett csökkentette a magas minősítésű kötvények és a kockázatosabb hazai és feltörekvő piaci kötvények közötti kamatfelárat. Továbbá a kereskedelmi ingatlanok ára olyan szintre nőtt, ami valószínűleg nem fenntartható.

Ezzel egyidejűleg a bankok és más hitelezők fokozták azt a fajta hitelezést, amelynél a kamatok nem tükrözték a hitelfelvevő kockázatosságát. Miután ezek a hitelek kevesebb feltételt rónak ki az adósra, nagyobb eséllyel válnak nem fizetőkké, ha a gazdasági helyzet romlik. A rossz forgatókönyv azonban nem elkerülhetetlen. Előfordulhat, hogy egyik kockázati tényező sem valósul meg. A kamatok visszatérhetnek a normális szintekre, és az eszközárak fokozatos korrekción eshetnek át. Az viszont egyértelmű kockázatot jelent, hogy az egy évtizednyi időn át érvényesülő rendkívül alacsony kamatszintek az eszközárak összeomlását fogják okozni. Ez lesz a Fed és a Trump-adminisztráció fő kihívása a következő egy évben.

Copyright: Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.