BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindenki lépjen feljebb!

Az induló vállalkozások szemszögéből a hazai kreativitást méltató banki szakember olyan szurkolónak tűnik, aki a sajtóban követi a csapat eredményeit, de a meccsekre nem jár ki.
2017.10.05., csütörtök 18:14

Az induló vállalkozások szemszögéből a hazai kreativitást méltató banki szakember olyan szurkolónak tűnik, aki a sajtóban követi a csapat eredményeit, de a meccsekre nem jár ki. Ha nyer a csapat, megnézi a gólokat az interneten, ha veszít, akkor kár is lett volna kimenni, esett is, hideg is volt. Pedig milyen jó lenne végre egy igazi ünnep, egy komoly eredmény…

A gazdaság talán legfontosabb pillérét azok a középvállalatok adják, amelyek mind a hazai, mind a külföldi piacon képesek nyereséget termelni. A beléjük vetett bizalom erős és indokolt, a bankárok szinte személyesen ismerik a cégvezetőket – ami jól mutatja, hogy ebben a klubban egyelőre nincsenek elegen. A figyelem ezért egyre inkább a dinamikus induló vállalkozások, startup cégek felé fordul, de az érdeklődés mintha még nem lenne igazán őszinte. Az innovatív és kreatív fiatalokról reményteljes hangon beszélünk: ők az ország jövője, a generáció, amely képes lesz megvalósítani az álmait, új lendületet adva a gazdaságnak. Alig várjuk, hogy megjelenjenek a globalizált piacon olyan magyar termékekkel, amelyekre mind büszkék lehetünk. Azt gondoljuk, ismerjük őket, pedig a gondjaik megoldásában többet is vállalhatnánk…

Számos kutatás, többek között az MFB-Indikátor vállalati felmérés is vizsgálta a fiatal vállalkozások környezetét, a fejlődésüket hátráltató vagy segítő tényezőket, és nem utolsósorban a vállalkozások gondolkodását, félelmeit. Ha a terveket és elvárásokat nézzük, szembetűnő az ellentmondás két megállapítás között: egyfelől az induló, fiatal vállalkozások a belföldi forgalom, a belföldi megrendelések esetében jóval optimistábbak az idősebb vállalatokhoz képest, ugyanakkor a külpiaci megjelenéshez elengedhetetlen beruházási terveket, a forrásbevonási szándékot, a hitelkeresletet illetően kivárás és erős bizonytalanság tapasztalható.

Ennek oka, a kérdőívek tanúsága szerint, jellemzően a beruházási és forrásbevonási korlátok megítélésében, a korábbi hitelfelvételi tapasztalatokban, a forráshoz jutás esélyének megítélésében rejlik. Az induló cégek több mint tizede küzd pénzügyi nehézséggel, ami lényegében azonos az idősebb vállalatok körében mérttel, ugyanakkor csupán negyedük tud külső segítséggel beruházni egy éven belül, míg az idősebb vállalatoknak a harmada képes erre. A hitelfelvételi korlátok közül a legsúlyosabbnak mindkét vállalatcsoport a biztosíték mértékét tartja, de az induló vállalkozások körében kifejezetten nagy hangsúlyt kap a hiteltörténet hiánya, a saját erő nagysága, melyeket a banki kapcsolatok kiépítésével, illetve vállalati növekedéssel lehetne orvosolni. Az induló cégek növekedését tehát megkönnyítené a kedvező hitel, ezzel szemben épp a nagyobb, idősebb vállalatok jutnak könnyebben és olcsóbb hitelekhez.

Ehhez természetesen hozzájárul a csiszolásra érdemes szabályozási környezet, sok esetben a pénzügyi tapasztalatok és szakemberek hiánya, és számos egyéb tényező, ugyanakkor a kutatás alapján szilárd tény: a hazai induló vállalatok harmada azért nem igényelt piaci vagy kedvezményes hitelt, mert attól tartott, hogy kedvezőtlen lesz az elbírálás. Level 1.

A fiatal vállalkozások fejlesztéséhez szükséges befektetői, hitelezői bizalom tehát ma már nem csak gesztus, sokkal inkább érdek. Kár lenne ugyanakkor egy célcsoport nevét a zászlóra hímezni, hiszen a cél az, hogy egységes szerkezetű, átjárható ökoszisztéma alakuljon ki. Ha a frissen alapított vállalkozások kivilágított pályát látnak a felszálláshoz, sokkal többen kerülhetnek a kimagasló növekedést mutató fiatal cégek körébe.

Ezek pedig új lendületet (technológiát, az új ágazatokban elmélyült szakembereket, már meglévő finanszírozói kapcsolatokat) adhatnak azoknak a középvállalatoknak, amelyek a továbblépésen gondolkodnak. A cél tehát, hogy mindenki lépjen egy szinttel feljebb! Level 2!

A kockázati tőke piacán fontos források jelentek meg mind az uniós, mind a hazai források tekintetében, többek között a két oldalt egyesítő Hiventures Alapkezelő színre lépésével. Az induló vállalatok körében kétszeres a tőke iránt érdeklődők részaránya, ez azonban nem jelent megoldást mindenki számára. A gazdasági növekedés katalizálása csak úgy valósítható meg, ha komplex, minden céges életszakaszt egységben kezelő finanszírozási struktúra épül fel, azaz mind a hitel, mind a tőke oldalán szükség van a fiatal vállalkozások számára elérhető forrásokra. Ha komoly eredményt szeretnénk elérni, ki kell járni a meccsekre is!

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.