BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A mindenki számára előnyös globalizáció

„Széles körben elismert az a tény, hogy a nemzetközi kereskedelem a jelenleginél is nagyobb mértékben tudna hozzájárulni a növekedéshez” – írja Anabel González, a Világbank csoport kereskedelmi és versenyképességi nemzetközi gyakorlatért felelős szenior i
2017.10.18., szerda 18:27

Az elmúlt évek nemzetközi kereskedelmi feszültségeinek egyik pozitív következménye, hogy újra széles körű figyelem övezi annak megértését, miként működik a kereskedelem az aggregált hasznok, a disztribúciós hatások, a kiigazítási költségek és más tényezők vonatkozásában. A kormányzatok egyre nagyobb mértékben keresik annak módját, hogy munkaerőpiaci intézkedésekkel, széles körű ösztönzőkkel csökkentsék a kereskedelem negatív hatásait.

Az 1982-ben készült ausztrál film címét kölcsönözve 2017-re valószínűleg úgy emlékezünk majd, mint a „veszélyes élet évére”, legalábbis a globalizáció vonatkozásában. A kereskedelempolitikát szerte a világban egyre nagyobb kontroll övezi, és a nyitott, szabályokon alapuló kereskedelmi rendszert protekcionista folyamatok fenyegetik a főbb fejlett országokban. Még nem tudni, hogy a nemzetközi kereskedelmi rendszer miként fog előrehaladni. Az azonban egyértelmű, hogy már nem számíthatunk az eddig megszokott folyamatokra.

A jelenlegi bizonytalan környezetben az eligazodást segíti, ha alaposan megvizsgáljuk a kereskedelem terén tapasztalható dinamikákat. A populista retorika ellenére erős bizonyítékait látni annak, hogy a nemzetközi kereskedelem növeli a jövedelmeket és az életszínvonalat azáltal, hogy fokozza a termelékenységet és csökkenti az árakat a cégek és a fogyasztók számára.

A nemzetközi kereskedelem egyértelműen kulcsfontosságú motorja a világgazdasági növekedésnek és a szegénység felszámolását célzó erőfeszítéseknek. Széles körben elismert az a tény is, hogy a nemzetközi kereskedelem a jelenleginél is nagyobb mértékben tudna hozzájárulni a növekedéshez. Csupán arra lenne szükség, hogy az államok felszámolják a hagyományos szektorokban, mint például a mezőgazdaságban meglévő akadályokat, illetve úgy módosítsák a szakpolitikai keretrendszerüket, hogy azok az új szektorokat, például az e-kereskedelmet is, megfelelően figyelembe tudják venni.

A WTO nemrégiben megjelent Világkereskedelmi jelentés 2017 című kiadványa azt az elmúlt években eléggé előtérbe került témát járja körül, hogy a kereskedelmi liberalizáció miként hat a foglalkoztatásra és a bérekre. A jelentés szerint a nyitottabb kereskedelem növeli mind a béreket, mind a foglalkoztatási rátát, de ez nem hat minden munkavállalóra kedvezően. Nagyrészt regionális jellemzőktől és a munkavállalók közötti egyéni különbségektől függ, miként oszlanak el a kedvező hatások.

A technológiai innovációnak a kereskedelemnél is fontosabb a szerepe a gazdasági növekedés kiváltásában. A robotizáció, a mesterséges intelligencia és más technológiai újítások nyilvánvaló haszna ellenére egyre nagyobb aggályok övezik azt a kérdést, hogy az innováció miként hat majd a munkahelyekre.

A WTO új jelentése szerint azonban empirikus tanulmányok túlnyomórészt arra a következtetésre jutottak, hogy kevés releváns kivételtől eltekintve a technológiai változások nem csökkentik jelentősen a munkaerő-keresletet és a foglalkoztatást. Mind a fejlett, mind a fejlődő országokban a technológiai változások legnyilvánvalóbb hatása nem a foglalkoztatás szintjét, hanem a keresett munkakörök és képzettségek típusát érinti.

A jelenlegi környezetben öröm látni azt, hogy megújult érdeklődés övezi a nemzetközi kereskedelem hasznának kiszélesítési módjait. Továbbá többet tehetünk és kell tennünk azon kis- és középvállalkozások támogatása terén, amelyek a globális értékláncokban és az e-kereskedelemben való részvételre törekednek.

Természetesen vannak sötét felhők is az égbolton: azon politikai döntések, amelyek visszafordíthatják a globalizáció három évtized alatt elért eredményeit. Ezen sötét felhők megjelenésében azonban van valami jó is. Ahelyett, hogy csak tétlenül várnák a vihar megérkezését, a politikai döntéshozók és szakértők a nemzetközi kereskedelem és a technológia folyamatainak jobb megértésére törekedhetnek, illetve összpontosíthatnak azokra a módszerekre, amelyek azokon segíthetnek, akik nem részesültek a globalizáció előnyeiből. Ahogy ezek az erőfeszítések meghozzák gyümölcsüket, úgy tudjuk elérni, hogy a globalizáció ismét megfelelően működjön, és ennek mindenki élvezze az előnyeit.

Copyright: Project Syndicate, 2017

www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.