BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
forint

Háromszáz

A forint gyengülése elsősorban az MNB monetáris politikájában bekövetkezett változás következménye – véli Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza.
2017.12.09., szombat 08:46

Mind jól ismerjük a thermopülai csata és a 300 spártai történetét, de most nem történelemóra van, hanem közgazdaságtan. Akkor hogy jön ez ide? A 300 forint csatája az euróval, vagyis a következőkben megnézzük, hogy mi a helyzet a forint háza táján, és lesz-e még valaha 300 alatt az euró.

A nyáron azok, akik nyaralni indultak, nagy örömmel váltották át forintjukat euróra, hiszen a középárfolyam rég nem látott alacsony szinteket ostromolt. Nem is olyan régen, augusztus vége felé még láttunk 302-es euró-forint árfolyamot. Azóta a forint felült egy gyengülő trendet mutató hullámvasútra. A cikk írásakor megint 314 felett járunk. Mindez elsősorban az MNB monetáris politikájában bekövetkezett változás következménye.

Forrás: AFP

Augusztus végén a jegybank megváltoztatta a kommunikációját, a jövőben további lazítást helyezve kilátásba. Ezt követően pedig – ígéretét teljesítve – jött a betéti kamat vágása, majd legutóbb két új jegybanki program bejelentése: a feltétel nélküli kamatcsereügyletek és a mennyiségi lazításként funkcionáló jelzáloglevél-vásárlási program. A cél, vagy legalábbis a kedvező mellékhatás, hogy így a gyengébb/gyengülő forint nem veszélyezteti a jegybank hivatalos célját: az árstabilitást. A forint erősödése ugyanis az alacsonyabb infláció felé tereli a gazdaságot, márpedig akkor, amikor az infláció elmarad a céltól, ez nem feltétlenül kívánatos folyamat. Mindemellett persze segíti az export élénkülését is, bár 2-3 százalékos le- vagy felértékelődés nem hiszem, hogy érdemben befolyásolja az exportpiacot.

Az már egy másik kérdés, hogy más megfontolásból sem feltétlenül rossz, hogy a forint a nyár vége óta visszatért az elmúlt közel három évben már megszokott, 310 körüli értékére. Egyrészt ez segít az MNB-nek fenntartani a jövedelmezőségét, ami, bár tudjuk, hogy nem hivatalos cél, de sejthetően nem lenne pezsgőbontás egy veszteséges év láttán. A politika számára sem feltétlenül rossz a gyenge árfolyam. Gondoljunk csak vissza a devizahitelek forintosítására és az akkori átváltási árfolyamra. Az euró esetében ez 309,0 volt. Egy ennél akár csak optikailag is tartósan erősebb árfolyam komoly fegyvert adhatna az ellenzék kezébe a választások közeledtével.

A fenti gondolatmenetet folytatva nézzük meg, hogyan is néz ki a forint jövője az idei év hátralévő részében és 2018 folyamán. Tekintettel arra, hogy az év végén jellemzően inkább az átlagosnál gyengébb szokott lenni az árfolyam, meglátásom szerint idén már nem lesz a forint 310 alatt az euróval szemben. A jövő év azonban tartogathat számos izgalmat, persze elsősorban csak az áprilisi választások után. Véleményem szerint az lehet majd a vízválasztó, addig továbbra is marad

a 310 körüli árfolyam.

Április után azonban minden tényező abba az irányba mutat, hogy az MNB-nek egyre nehezebb dolga lesz, ha harcolni akar a forint erősödése ellen. Tisztázódik a politikai kép, a gazdasági növekedés 4 százalék körül maradhat, a külső finanszírozási képességünk sem romlik jelentősen. A külső eladósodottságunk tovább csökken, valamint jövőre felminősítésekre is számíthatunk a hitelminősítőktől. Mindez egyértelműen a forint erősödésének irányába hat. Amikor pedig az MNB már nem lesz érdekelt a gyenge forintban, mert a gazdaság köszöni szépen, jól van, az inflációs nyomás erősödik, az esetleges politikai hatás meg eltűnik, ráadásul a globális és regionális monetáris politika is a szigorítás felé veszi az irányt, azt gondolom, a jegybank elengedi az árfolyam „kezét”.

A nagy csatáig, a 300-as euró–forint határ áttöréséig azért, kérem, ne tartsák vissza a lélegzetüket, hiszen az várhatóan időszámításunk szerint 2018-ban, valamikor ősszel veheti kezdetét.

Persze, ha az MNB úgy dönt, hogy ellenáll a nyomásnak, és szembemegy a globális trendekkel, erre a csatára esélyünk sem lesz. Amikor mindenki szigorít, talán kamatot is emel, és a hazai jegybank még mindig lazításról beszél, a befektetők pillanatok alatt találnak jobb pénzügyi lehetőséget, hazánkon kívül. Az eladási hullám pedig jelentősen gyengítené a forintot. Egy ilyen esetben már inkább arról beszélgethetünk majd ábrándos tekintettel, talán 320-as árfolyam felett, hogy milyen jó is volt az a 310. De azért ennek a forgatókönyvnek jelenleg kisebb esélyét látom.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.