BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Metropolitan Egyetem

Azon aggódnak a vállalatok, hogy ki fogja vezetni őket

A tehetségek kinevelése súlyos terhet ró a vállalatokra mind a költségek, mind az időbefektetés terén – véli Csaba Zoltán, a Budapesti Metropolitan Egyetem stratégiai igazgatója.
2018.11.05., hétfő 16:16

Napjaink gazdasági környezetére jellemző az ingadozó, bizonytalan, komplex és zavaros (volatile, uncertain, complex, ambi­guous), röviden VUCA-légkör. Társadalmi és intézményi struktúráink jelentős része a premodern tradicionális vagy a modern ipari társadalom igényeinek megfelelően jött létre és funkcionál. A sikeres vállalatvezető szerepköre napjainkra átalakul, kiegészül. A jövő megújuló, sikeres vállalatainak menedzsmentrendszereiben és struktúráiban megnövekszik az érett személyiségek szerepe.

A személyes, csapat- és vállalati szinten jól kialakított kapcsolatok biztosítják a belső kohéziót ahhoz, hogy agilis módon képesek legyenek a szervezetek reagálni a körülmények gyors és folytonos változásához.

Ennek megfelelően, a tehetséges vezetők képzésére fókuszálva erősebb céges kultúrát építhetünk ki, amely kihozza az optimális pénzügyi eredményt a már a piacon lévő termékekből és szolgáltatásokból, mégis képes a jövőbe látni és innovációba is beruházni. Alkalmas arra, hogy akár egy érett szervezetben is (újra) megteremtse a kísérletezés iránti vágyat.

Fotó: Shutterstock

Az előttünk álló évtizedek egyik legfontosabb kihívása a vállalatok számára e vezetők megtalálása és megtartása. A Global Leadership Forecast 2018 elnevezésű kutatás során megkérdezett, több mint 25 ezer vezető és 2500 HR-szakember válaszában ez kétszer olyan gyakran jelent meg aggodalomként, mint például a fejlődő országok lassuló gazdasági növekedése vagy éppen a recesszió.

A tehetségek kinevelése súlyos terhet ró a vállalatokra mind a költségek, mind az időbefektetés terén.

A cégek évente átlagosan négyezer dollárt és csaknem negyven órát szánnak egy potenciális vezető kiképzésére, a befektetés azonban látványosan kifizetődik. A kutatás eredményei rámutattak arra, hogy azok a szervezetek, amelyek az irányítói készségek fejlesztését már a felső vezetői szint előtt megkezdik, pénzügyileg sikeresebbnek bizonyulnak, és erősebb felső vezetőkkel rendelkeznek. Ugyanez vonatkozik a jövő technológiáinak elsajátítására is, mivel azon társaságok pénzügyi teljesítménye, amelyeknek döntéshozói már otthonosan mozognak a digitális megoldások világában, több mint 50 százalékkal jobb a területen kevésbé fejlett vállalatokénál.

Fontos hangsúlyozni, hogy a vezető nem egy pozíció, sokkal inkább egy olyan személy, aki felismer egy új kihívást, és kreatív-innovatív választ ad rá, illetve aki új utakat fedez fel, új termékeket talál ki, és visz piacra. Valaki, aki másokat saját példájával arra ösztönöz, hogy értéket hozzanak létre, amiért érdemes áldozatot hozni. Egy elkötelezett egyéniség, aki képes arra, hogy ezen célok elérése érdekében létrehozza a szükséges struktúrát, és képes megvalósítani törekvéseit. A tartósan kiszámíthatatlan és forráshiányos gazdasági környezet – amelybe beleértendő a jó szakemberekkel való el(nem)látottság is – megköveteli a vállalatoktól az új szemléletet, hogy másképp tekintsenek a tevékenységükre, a munkatársaikra. Az eddigi feladat-, teljesítmény- vagy eredményfókusz után egyre inkább a megújulási képesség kerül előtérbe. Azok a szervezetek lesznek tartósan versenyképesek, amelyek apró módosítások révén előtérben tudnak maradni.

A kérdés sok esetben az, miként lehet továbbadni az újra való nyitottságot, hogyan lehet az ellenállásból követőket, befogadó céges kultúrát teremteni. Ehhez tudatos vezetők kellenek, akik a célok mellett a munkatársaik érzelmi biztonságára is figyelnek.

Az egyik bevált képzési megoldás az agilis vezetés elsajátítása, amelynek alapvetése, hogy az igazi kérdések akkor jönnek, amikor elkezdünk dolgozni. A learning by doing szemlélet keretében a különböző szakmák képviselőinek – legyen az az ügyvezető, a marketinges, a HR-es, a saleses vagy az IT-s – meg kell tanulniuk együtt fejlődni és hatékony megoldásokat találni a felmerülő problémákra. A jövő munkahelyei ennek a szinergiának a kihasználásával lehetnek sikeresek. Ennek megfelelően a képzéseknek nagy hangsúlyt kell fektetniük arra, hogyan lehet az inspiratív gondolatokat hatékonyan beemelni a mindennapi munkába, a cégek életébe. A holnap vezetőinek készségei csak erős piaci szereplők bevonásával, releváns, megélt tapasztalattal rendelkező oktatók segítségével fejleszthetők, akik személyre szabott visszajelzéssel támogatják a résztvevőket.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.