BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
munka

Így segíthet a technológia a munkavállalókon

A McKinsey Global Institute számításai szerint 2030-ra globális szinten akár 375 millió munkavállalónak kell majd szakmát váltania.
2019.08.12., hétfő 16:16

Ahogy a technológiai innovációk átalakítják a gazdaságot, a munkavállalók világszerte mindent megtesznek – más országba költöznek, munkahelyet váltanak, vagy vállalkozni kezdenek – azért, hogy esélyük legyen a boldogulásra. A szociális biztonsági hálók azonban jóval lassabban változnak, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók ebben az átmeneti időszakban gyakran igen sérülékeny helyzetbe kerülnek. Mire lesz szükség a védelmükre a jövő munkaerőpiacán?

A McKinsey Global Institute számításai szerint 2030-ra globális szinten akár 375 millió munkavállalónak (a teljes munkaerő-állomány 14 százalékának) kell majd szakmát váltania, hogy a változó munkaerőpiaci igényeknek megfelelhessen.

Továbbá minden munkavállalónak a képzettsége terén alkalmazkodnia kell majd az új helyzethez, ahogy a szakmája átalakul az egyre jobban elterjedő gépek miatt.

Ezen változások megfelelő kezeléséhez a gazdasági mobilitás és a pénzügyi biztonság kombinációjára van szükség, amelyet a szociális biztonsági háló új változata révén lehet megvalósítani. Olyan helyzetet kell kialakítani, amelyben a munkavállalóknak nem kellene aközött választaniuk, hogy vagy kockázatos helyzetbe kerülnek, ahogy foglalkozást váltanak, vagy addig ragaszkodnak meglévő szakmájukhoz, amíg az elavulttá válik, csak hogy hozzájuthassanak a szociális támogatásokhoz. Ahogy a technológia szétzilálja munkájuk kereteit, úgy lehetne biztosítani, hogy védve legyenek olyan szociális juttatások biztosításával, amelyek egész életük során rendelkezésre állnak, függetlenül attól, hogy milyen típusú munkát végeznek.

Fotó: Shutterstock

Néhány országban már felismerték ennek szükségszerűségét. 2015-ben Franciaország létrehozott egy egyéni képzési számlát a magánszektor minden munkavállalójának, s ez a számla a munkaerőpiacra lépéstől a nyugdíjazásig elérhető számukra. Minden alkalmazott egyévnyi teljes munkaidejű foglalkoztatás után 24 órás képzésre jogosult, amíg nem éri el a 120 órás plafont, azután évente 12 órás képzésen vehet részt. Nemrégiben Szingapúr vezette be az egyéni tanulási számlát minden 24 éven felüli állampolgár számára.

A képzéseket jóváhagyott szolgáltatók tartják. Hasonló rendszerekre tettek javaslatot Kanadában, Kínában és Egyiptomban.

A magánszektornak is szerepet kell vállalnia annak biztosításában, hogy minden munkavállaló hozzáférhessen azokhoz az eszközökhöz és szolgáltatásokhoz, amelyekre ahhoz van szükség, hogy elérhessék a pénzügyi biztonságot, és produktívak maradhassanak egész életük során.

Szerencsére ezen a téren is elindultak kedvező folyamatok, néhány startup olyan emberközpontú technológiát nyújt, amely a jövő szociális biztonsági hálóját támasztja alá. Például Franciaországban a Bob Emploi mesterséges intelligenciát és állami adatokat használva személyre szabott elemzést készít a munkakeresőknek a munkaerőpiaci kilátásaikról.

Az e téren való folyamatos előrelépés végett a Mastercard a brit királyi művészeti, ipari és kereskedelmi társaság (RSA) Future Work központjával működik együtt.

Ez a partnerség rámutat, hogy magánpiaci szereplők összefoghatnak, és a munkavégzés új módozatait teremthetik meg technológiájuk és know-how-juk révén.

Közelről látjuk e közös projektek hatását. A Mastercard, az Unilever és a Kenya Commercial Bank partnerségével létrejött Jaza Duka digitális platform 2017-es megalkotása óta segít kiskereskedőknek, hogy hozzáférhessenek a versenyképességükhöz, növekedésükhöz szükséges forgótőkéhez.

Ahogy a munka természete változik, úgy kell módosulnia a szociális juttatási rendszernek is. Ahhoz, hogy mindenki mindenütt lehetőségekhez jusson és biztonságban legyen egy olyan időszakban, amikor a technológiai változások feldúlják a munka eddig megszokott világát, a kormányzatoknak és a magánszektor szereplőinek együtt kell működniük, és innovatív megoldásokkal kell szolgálniuk a munkavállalók igényeit. A legjobb módja ennek, ha kihasználjuk azoknak a technológiáknak az előnyeit, amelyek előidézik ezt a helyzetet.

Copyright: Project Syndicate, 2019

www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.