BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
EKB

Lagarde-ra váró feladatok

Akik támogatják Lagarde jelölését, úgy vélik, hogy francia pénzügyminiszterként eltöltött évei tökéletesen alkalmassá teszik az EKB vezetőjének. Vélemény.
2019.08.13., kedd 15:10

Christine Lagarde meglepő jelölését az Európai Központi Bank (EKB) elnöki posztjára sok elemző – köztük én is – kedvezően fogadta, míg mások csalódottságuknak adtak hangot. Akik üdvözölték a bejelentést, úgy érzik, Lagarde nyolcéves megbízatása az IMF élén tökéletesen képessé teszi arra, hogy egyezséget hozzon létre az EKB kormányzótanácsán belül az intézmény előtt tornyosuló, vitákkal övezett, számtalan kérdésben.

Ezek között a legfőbb kérdések az eurózóna jelenlegi lejtmenetével és monetáris politikai keretrendszerének potenciális felülvizsgálatával kapcsolatosak. Ha figyelembe vesszük, hogy az EKB kormányzótanácsának legbefolyásosabb tagjai eltérő nézeteket képviselnek erről a keretrendszerről, kijelenthető, hogy a konszenzus elérése nem lesz könnyű feladat.

Mindazonáltal, akik támogatják Lagarde jelölését, úgy vélik, hogy francia pénzügyminiszterként eltöltött évei tökéletesen alkalmassá teszik arra, hogy együtt dolgozzon az eurózóna tagállamaival. Emellett nyomást kell gyakorolnia annak érdekében, hogy az EU költségvetési szabályait – amelyek miatt a gazdasági élénkítés szinte teljes terhe a monetáris politikára hárult – felülvizsgálják.

Néhányan úgy vélik, Lagarde jelölése – valamint a korábbi spanyol gazdasági miniszter, Luis de Guindos tavalyi EKB-alelnöki kinevezése – az EKB átpolitizálását hozza.

Attól tartanak, hogy a monetáris politikát egyre jobban befolyásolják majd a rövid távú politikai megfontolások.

Mások azt jegyezték meg, hogy sem Lagarde, sem Guindos nem rendelkezik jegybanki tapasztalatokkal, amelyek egy esetleges válságkezeléshez szükségesek lennének. Vannak olyanok is, akik szerint az EKB-elnöki posztot most egy németnek kellett volna adni, hogy rendeződjön az EKB feszült kapcsolata a német közvéleménnyel. Problémát okoz, ha nem támogatják egy olyan országban, amely az eurózóna népességének mintegy egynegyedét teszi ki.

Emiatt Lagarde-nak öt dolgot kell megtennie, mire novemberben átveszi hivatalát az EKB élén. Először is tudatnia kellene, hogy jelölése az eddigi politika folytatásának, és nem egy enyhítési fordulatnak a kezdete.

Való igaz – ahogy azt az eurózóna perifériáján tapasztalható, meredek kötvényhozamesés mutatja –, hogy a piaci szereplők azt várják, Lagarde majd tovább nyitja a monetáris csapokat. Ez azonban nem vehető biztosra. Például az eurózóna kompozit beszerzésimenedzser-indexe április és június között emelkedett, mielőtt júliusban csökkenésnek indult volna, ám még mindig bővülést jelez. Továbbá a visszaesés a külkereskedelemmel érintett termékek esetében jelentkezett, a kereskedelempolitikai feszültségek miatt. Nem világos, hogy a monetáris politika mennyit tehetne ennek ellensúlyozására.

Minél hamarabb felismeri ezt a piac, annál jobb.

Másodsorban Lagarde-nak mosolyoffenzívát kell majd indítania Németországban. Egyetlenegy jegybank sem engedheti meg magának, hogy a népesség számottevő része bizalmatlan legyen vele szemben. Lagarde azzal segíthet a helyzetén, ha demonstrálja, hogy kinevezésével az EKB politikája nem válik még jobban enyhítéspártivá.

Harmadsorban el kell indítania az EKB szakpolitikai keretrendszerének régóta esedékes felülvizsgálatát, ami ahhoz szükséges, hogy az EKB kormányzótanácsán belül egy új megegyezés jöjjön létre a legfontosabb kérdésekben. Amellett, hogy az EKB inflációs célját pontosan meg kell határozni, a kormányzótanácsnak mérlegelnie kellene a különböző nem konvencionális politikai eszközök melletti érveket és ellenérveket.

Negyedsorban világossá kell tennie a tagállamok kormányai számára, hogy támogatja egy tapasztalt jegybankár kinevezését az EKB igazgatóságába. Az EKB már rendelkezik egy kiváló vezető közgazdásszal, Philip Lane-nel. Amire most igazán szükség van, az az, hogy a decemberben távozó Benoit Coeuré helyére egy kiemelkedő szakmai tapasztalatokkal rendelkező személy kerüljön.Végezetül Lagarde-nak magával kellene vinnie majd Lane-t a kormányzótanács üléseit követő sajtótájékoztatókra. A saját és Guindos szakmai tapasztalataival kapcsolatosan megfogalmazott kételyek miatt ugyanis biztosítania kell, hogy ne kerüljön kellemetlen helyzetbe egy feltett kérdés miatt.

Copyright: Project Syndicate, 2019

www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.