BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nekünk tanulnak a gépek

Akaratlanul is tanulságos bepillantást engedett működésébe a Facebook és az Instagram július elején.
2019.08.07., szerda 10:01

Akaratlanul is tanulságos bepillantást engedett működésébe a Facebook és az Instagram július elején. A közösségi oldalak átmeneti üzemzavara miatt a képek feltöltése akadozott, a felhasználók pedig számos alkalommal tapasztalták: a feltölteni kívánt fényképek helyén az image may contain (a képen ez lehet) üzenet jelent meg, amely meglehetősen pontosan eltalálta a tényleges tartalmat.

Bár sokaknak ez meglepetés lehetett, valójában az MI az üzleti életben már régóta jelen van.

Az Instagram például több mint három éve használja a technológiát.

A képek azonosítása, a dokumentumok feldolgozása, a személyre szabott szolgáltatások biztosítása terén a gép rendre jelesre vizsgázik, és nagyban hozzájárult és hozzájárul a közösségi oldal(ak) mellett a Google, az Amazon vagy a Netflix sikereihez.

A legnagyobbakat persze sokan ismerik, de ők valóban csak a jéghegy csúcsát képezik. A The Economist Intelligence Unit felmérésében 360 szervezetet kérdeztek meg, és ezek kétharmada azt válaszolta: alkalmaz MI-megoldásokat, és azok jelentős mértékben javítják üzleti eredményeit. Sőt már itthon is megjelent, és növekvő számban lehet találkozni e technológiával a mindennapi életben, de még ne szaladjunk előre!

Lássunk néhány inspiráló példát az üzleti élet különböző területeiről, a nagyvilágból.

A GlaxoSmithKline a vakcinákat övező aggodalmakat csökkenti azzal, hogy e technológiával olvassa a szülői megjegyzéseket a különböző fórumokon. A PayPal MI-alapon dönti el, hogy ki a jó és ki a rossz ügyfél, de ezzel a módszerrel szűri ki a tisztességtelen kereskedőket és az illegális forgalmazókat is.

Az amerikai BoodsKapper Inc. célja a hajléktalanok lakhatáshoz juttatása.

A társaság virtuális munkatársakat állított csatasorba: a gyakorta féléves várakozási időt sok esetben néhány napra sikerült csökkenteniük. A Caterpillar török partnere, a Borusan CAT szintén MI-algoritmust alkalmaz, hogy a megvásárolt gépek hibáit már egy hónappal azelőtt ki lehessen szűrni, hogy azok ténylegesen megjelennének. A pénzügyi – és sok más – területen szolgáltatásokat nyújtó Citco tranzakcióinak 92 százaléka automatizált ugyan, de a fennmaradó 8 százalék ellenőrzéséhez ezer alkalmazott munkájára volt szükség.

Ezt a manuális munkát sikerül – a várakozások szerint rövid időn belül – tizedére redukálni egy MI-megoldás segítségével.

A több mint hatvanezer terméket forgalmazó svájci Coop Cooperative a pazarlás visszaszorítását és a hulladék mennyiségének csökkentését érte el a múltbeli adatokat elemző és valós idejű információkat nyújtó MI-megoldásnak köszönhetően. A klímaberendezésekről ismert japán Daikin a minőség-ellenőrzés területén vetette be – aminek eredményeként nem csupán a hatékonysága nőtt, de a költségei is csökkentek.

„Az MI az üzleti életben már régóta jelen van”
Fotó: Shutterstock

A drónok által készített felvételek elemzésével az intelligence AG képes a parlagfű felbukkanását időben észlelni, hatékonyabbá téve ezzel az ellene folytatott küzdelmet. Van olyan őserdő, ahol az illegális fakivágások helyét AI-alkalmazás jósolja meg a környezet megváltozó hangjaiból. A holland Proxcellence MI-alapon működő That is Me szoftvere az ország mintegy 270 ezer Alzheimer-kóros betegének segít az emberi kapcsolattartásban, megkönnyítve ezzel a családtagok életét és az ápolók munkáját is.

A példákból nyilvánvaló: az MI-alapú megoldások nem fenyegetnek a sci-fikből ismert hatalomátvétellel, hanem éppenséggel az emberi életet, a mindennapi ügyeinket könnyítik meg.

Magyarország elemi érdeke, hogy ne maradjon le ebben a globális versenyben.

Több ország elkészítette az MI-vel kapcsolatos alapdokumentumát, megközelítési módját. Magyarországon az innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére alakult meg a Mesterséges Intelligencia Koalíció, amelynek célja, hogy „Magyarország a mesterséges intelligencia fejlesztésének és alkalmazásának terén kerüljön az európai élvonalba”, és vegyen részt az ország MI-stratégiájának kialakításában. A tét nagyságát, az MI jelentőségét jól jelzi, hogy egyes vélemények az internet megjelenéséhez hasonlítják.

A Mesterséges Intelligencia Koalíció – amelynek már az SAP is a tagja – további célja, hogy felkészítse az érintettek, így az üzleti szereplők legszélesebb körét is az ilyen megoldások elfogadására, használatára. Jó hír, hogy az innovatív vállalatok már itthon is elindították az MI-alapú projekteket, és

ezek ösztönzést, ötleteket adhatnak az MI kapcsán még óvatosabb, érdeklődő cégeknek.

Jó néhány példáról a koalíció honlapján lehet olvasni – pár ezek közül: e technológia segítségével előzik meg a sorban állást a Rossmann drogérialánc üzleteiben, az E.ON az áramvezetékek ellenőrzésénél veti be, és egyre több chatbottal találkozunk a hazai weboldalakon. Számtalan hazai munkahelyen már elérhető a beépített MI-képesség az olyan üzleti rendszerekben is, amelyek a beszerzést, a HR-t, a marketinget vagy éppen a vállalatirányítást segítik – már csupán használni kell ezeket.

Ezek a megoldások úgy teszik intelligensebbé a cégeket, úgy segítik hatékonyabban kihasználni az erőforrásaikat, hogy közben az alkalmazottakat, éppúgy, mint az ügyfeleket, előnyösebb helyzetbe hozzák. Ez egybecseng a technológia eddig tapasztalt fejlődésével a történelemben, amely egyre nagyobb kényelmet, hatékonyságot és jólétet biztosított az emberek számára. Ezt várhatjuk a mesterséges intelligenciától is.

Nem nekem, magadnak tanulsz

– ezt a gyerekeinknek továbbra is joggal mondhatjuk, de a gépekre éppen ennek az ellenkezője igaz: ők bizony nekünk, a mi, azaz az emberiség javát szolgálva tanulnak.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.