BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
IoT

Okosmegoldások járványon innen és túl

A mai rendkívüli, pandémiás helyzetben különösen felértékelődnek az okostechnológiák. Vélemény.
2020.05.13., szerda 16:00

A mai rendkívüli, pandémiás helyzetben különösen felértékelődnek az okostechnológiák, amelyek lehetővé teszik a személyes kontaktus nélküli, távoli monitorozást, vagy akár az érintésmentes fizetést.

Az okosmérés bevezetése kulcskérdés lehet az ilyen típusú helyzetek hatékony és biztonságos kezelésében, mivel így a személyes találkozások minimalizálása mellett biztosítható például a fogyasztások nyomon követése.

A veszélyeztetett korcsoportok, elsősorban az idősek egészségének megőrzésére megoldást jelenthetnek a hálózaton keresztül biztosítható távfelügyeleti szolgáltatások, valamint az elektronikus jegyvásárlás és az elektronikus fizetés is hozzájárulhat a megelőzés hatékonyságának növeléséhez, a személyes kontaktusok számának csökkentéséhez.

Mindehhez különösen fontos, hogy milyen kommunikációs technológiák állnak rendelkezésre. Ahhoz, hogy a különböző okoseszközök képesek legyenek egymással kommunikálni, egy rendkívül összetett kommunikációs követelményrendszernek megfelelő megoldásra van szükség. A tapasztalatok alapján ezt legjobban az úgynevezett LPWA technológiák képesek kiszolgálni. Ezen belül is az LTE 450-nek nevezett rendszer az egyik legalkalmasabb a modern technológiák alkalmazására. Sok országban épül ilyen hálózat, Magyarországon azonban már 2016-ra, a világon másodikként létrejött.

Fotó: AFP

Ám hogy ez a hálózat mire is jó, ahhoz meg kell értenünk az IoT, az Internet of Things, vagyis a dolgok internete már közel egy évtizede létező fogalmát. Az IoT hálózatba kapcsolt eszközök emberi beavatkozást nélkülöző kommunikációs technológiája, amely mára életünk szinte minden területén meghatározó megoldás. Elég csak az okosotthonokra, az okosvárosokra, az okosmérési megoldásokra vagy az okosgyárakra és -irodákra gondolni. De a távoli felügyelet és az elektronikus fizetési megoldások is idetartoznak.

Az LTE 450 hálózatok gyakorlatilag a civil, mindenki által használt mobilhálózatokkal párhuzamosan léteznek. Fő jellemzőjük a zavartalan rendelkezésre állás, amely rendkívüli eseményekkor is biztosítja a felhasználók számára az adatátviteli hozzáférést, függetlenül a publikus hálózatok terheltségétől.

A technológia további előnyei a magas szintű titkosítás, autentikáció és integritásvédelem, amelyek együttesen garantálják a hálózat felől érkező támadások kivédését. De nézzük meg, hogy a mindennapokban milyen felhasználási területeken könnyítheti meg az életünket, teheti hatékonyabbá a gazdaságot ez a technológia. Az ilyen hálózatok korszerűbb adatkommunikációt tesznek lehetővé. Ez többek között az energetika területén is fejlődést hozhat, például az okosmérés hatékonyabbá tételével vagy a rendszerirányítási funkciók fejlesztésével. A kereskedelmi és a szolgáltatási szegmensben is látványos fejlődést hoz az online pénztárgépek, az étel-, ital- vagy akár a parkolóautomaták közötti hatékonyabb, gyorsabb, biztonságosabb adatkommunikáció. Az ilyen hálózat alkalmas elektronikus fizetésre, valamint az e-jegyrendszerekben mobiljegy értékesítésére is.

Az LTE 450 továbbfejlesztése az úgynevezett LTE Cat-M1 megoldás. Ez egy olyan, sokoldalú IoT-technológia, amely képes nagyobb adatforgalmat generáló, akár nem helyhez kötött alkalmazásokat is kiszolgálni. A nagyobb adatátviteli kapacitás és a kedvezőbb késleltetési idő lehetővé teszi a valós idejű kétirányú kommunikációt, vagyis távoli eszközök állapotának rendszeres monitorozását, beállításukat, frissítésüket és az esetleges üzenetek vagy riasztások nyugtázását is a hálózaton keresztül. Ez a megoldás kis adatátviteli igény esetén – tipikusan szenzoroknál és okosmérési alkalmazásoknál – lehetővé teszi az LPWA technológiákra jellemző alacsony fogyasztási értékek megközelítését, ráadásul egy védett frekvenciasávban. A felsoroltak a mostani, pandémiás helyzetben, de azon túl is számottevő pozitív hatást gyakorolnak mind az emberek életére, mind a gazdaság egészére.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.