BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

PM: íme, a leggyengébb láncszemek!

A feldolgozóipari exportálókat, a pénzügyi szolgáltatókat, a kereskedelmet és a vendéglátást emeli ki a munkaerő-piaci kilátások szempontjából leginkább veszélyeztetett szektorok közül a Pénzügyminisztérium (PM) - írta a csütörtöki Napi Gazdaság a tárcának a konvergenciaprogram teljesítésének értékeléséről Brüsszel számára készített legfrissebb jelentése alapján.

A vállalati profitok csökkenése miatt kisebb lesz az újra elosztható jövedelem, ennek ellenére e körben mérsékelt béremelésre még lát lehetőséget a kormány. A közszférában viszont jelentős mérséklődésre van kilátás.

A nemzetgazdaság egészében a foglalkoztatottság 0,6 százalékkal csökkenhet a tárca várakozásai szerint. A PM a makrogazdasági folyamatok elemzésekor kiemeli, hogy a pénzügyi rendszer problémáinak megoldása a korábban elgondoltnál hosszabb időt vesz igénybe, ebben az időszakban pedig a növekedés erőteljes lassulásával célszerű számolni a világgazdaságban.

A magyar exportlehetőségek ezzel összefüggésben jelentősen csökkennek, a kivitel növekedése csak megközelíteni tudja a 4 százalékot jövőre. Az államháztartásban a tervezettnél kedvezőbben alakulnak a folyamatok. A kormány legutóbb 3,4 százalékra módosította a deficitre adott előrejelzését.

A főbb kiadási tételek közül egyedül a pénzbeni társadalmi juttatások dinamikája gyorsabb a GDP növekedésénél. Az uniós programoknál tapasztalt elmaradások ellenben visszafogták a kiadásokat. Az adó- és járulékbevételek többlete a GDP 0,4 százalékát érheti el - olvasható a lapban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.