BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Államháztartás: lazuló keretek

Egyelőre nem érződik a válság az adóbevételeken - ebben a hónapban költségvetési plusszal számol a Pénzügyminisztérium

Immár a pénzügyi tárca hivatalos előrejelzésében is megmutatkozik az a költségvetési „lazítás”, amelyet – az IMF és az EU jóváhagyásának megszerzése után – hétfőn jelentett be Oszkó Péter pénzügyminiszter. Mindez a bevételek elmaradásának számlájára írható – magyarázták már többször is a PM-ben.

Tény, hogy a közzétett, frissített államháztartási előrejelzések szerint az adóbevételi várakozásokat mind az eredeti célkitűzésekhez, mind az egy hónappal ezelőtti előrejelzéshez képest csökkentették. Kivéve a társasági adót, amelyből most valamivel nagyobb bevételt várnak, mint egy hónapja.

Fejtörésre ad ugyanakkor okot a bevételekre és a kiadásokra vonatkozó éves várakozások vizsgálata. Korábban a kormány azzal számolt, hogy a bevételek 60 milliárd, a kiadások 100 milliárddal maradnak el a költségvetési törvényben szereplő összegektől.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.