BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cél fölött a büdzsé hiánya és mégsem

Meghaladta szeptemberre az éves előirányzatot az államháztartási hiány, de a tárca tartja magát a 3,9 százalékos GDP-arányos célhoz, azaz az utolsó negyedévre többletet tervez.

A válság mélypontja valahol a harmadik-negyedik negyedévben lehet, a kijövő adatokból lehet majd megmondani. A külkereskedelmi mérlegünk már pozitív, ellentétben az előző évekkel. Az infláció is kedvező, 4,9 százalékra csökkent a drágulás. Előbb-utóbb mérlegelni kell a prognózis korrigálását, főként az infláció tekintetében.

Az államháztartás hiánya a Pénzügyminisztérium korábbi prognózisának megfelelt, tehát meghaladta az éves tervezetet, a GDP 4,1 százaléka lett. Az utolsó negyedévben többlettel számol a tárca, mert nem terhelik az olyan tételek a büdzsét, mint például a 13. havi nyugdíj, illetve felosztották a 79 milliárd forintos stabilitási tartalékot – mondta Katona Tamás, a tárca államtitkára.

Az utolsó negyedévre tervezett többlet 67 milliárd forint.
Szeptemberben az államháztartás – önkormányzatok nélkül – 145,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. A központi költségvetés 97,5 milliárd forintos deficitje mellett a társadalombiztosítás is jelentős 37,6 milliárd forintos deficitet halmozott fel.

Az év egészében maradt a 3,8 százalékos pénzforgalmi előrejelzés. A társasági adónál lejjebb, az áfánál feljebb tették az előrejelzést, ezek összességében csak szerkezeti átrendezést jelentenek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.