BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európai Bizottság: Barroso még nem kapott levelet Orbántól

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (EKB) megkapta Varga Mihály tárca nélküli miniszter és Simor András MNB-elnök levelét a jegybanktörvény módosításáról és megvizsgálja annak tartalmát - tájékoztatta Iryina Ivaschenko, az IMF budapesti rezidens képviselője a Reuters és a Dow Jones hírügynökségeket.

"A megkaptuk a magyar illetékesek levelét és az IMF, az EKB és az EU-Bizottság az elkövetkező napokban megvizsgálja annak tartalmát" - írta az IMF budapesti képviselője a hírügynökségek megkeresésére írott válaszlevelében.

Az Európai Bizottsághoz még nem érkeztek meg a kormány levelei a jegybanktörvény módosításáról, de az uniós végrehajtó testület tud arról, hogy azokat elküldték, és várja a dokumentumokat. Erről Olivier Bailly, a bizottság szóvivője számolt be a testület szokásos napi sajtótájékoztatóján, csütörtök kora délután, egy kérdésre válaszolva.

Mint mondta, amint a levél megérkezik, annak tartalmát közösen megtárgyalják az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) illetékeseivel. A bizottság csak ezt követően alakítja ki álláspontját arról, hogy megfelelnek-e a módosítások az uniós elvárásoknak.

Korábbi közlés szerint ez utóbbitól tette függővé a bizottság a jegybanktörvényben indított kötelezettségszegési eljárás formális megszüntetését. Egyelőre sem José Manuel Durao Barroso elnök, sem Olli Rehn pénzügyi biztos nem kapta meg a levelet - jelezte Bailly.

Összesen öt levél született: Orbán Viktor kormányfő José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét arról tájékoztatta, hogy nem kíván előterjesztést tenni sem további jegybankalelnökre, sem pedig a monetáris tanács újabb tagjára. Ugyanilyen tartalmú levelet küldött a monetáris tanács létszámára vonatkozóan Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke Olli Rehn pénzügyi biztosnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.