BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

6-8 ezer ember kerülhet utcára az IMF-hitel miatt Magyarországon

A központi közigazgatásban jelentős létszámleépítésre készül a kormány. Az erről szóló előterjesztést Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hamarosan a kormány elé terjeszti - írja a Népszabadság.

A Népszabadság úgy tudja, az államigazgatás karcsúsításáról szóló javaslattal a gyakorlatban 6-8 ezer állást szüntetnének meg a minisztériumokban és háttérintézményeikben, valamint a megyei és kormányhivatalokban.

A lap információi szerint nyáron az IMF-delegáció azzal az állásponttal távozott Magyarországról, hogy a köztisztviselők és közalkalmazottak száma legalább 40 százalékkal több, mint amennyire a feladatok ellátásához szükség van.

Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Duna TV Közbeszéd című csütörtöki műsorában utalt arra, hogy a kormány támogatja a valutaalap kérését az állami bürokrácia leépítésére.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium augusztusra összegyűjtötte, hogy pontosan hány embert fizet az állam a költségvetésből, és közülük kiket lehetne nélkülözni. Az elemzés készítői javaslatot tettek csaknem kétezer tartósan betöltetlen állás megszüntetésére, továbbá jövő márciusig 5500 fővel csökkentenék a minisztériumokban a nem szakmai feladattal megbízott munkatársak számát.

A lapnak nyilatkozó kormányközeli szakember elmondta, hogy a karcsúsítás részeként fölmerült, hogy az egymással párhuzamos feladatokat ellátó háttérintézményekből ágazatonként csak egy maradhasson. Mindez érintené az oktatási, a nyugdíj-biztosítási, a közlekedési, a honvédségi hivatalokat, valamint az egészségügyi háttérintézményeket.

Ezeknél a hivataloknál a tervezett integrációval az állások öt százalékát, azaz 300 posztot számolnának fel. Az átszervezés részeként megszűnhet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A hivatal pénzbeli ellátásaival foglalkozó terület a Magyar Államkincstárhoz kerülne, egyéb feladatait pedig az egészségügyi államtitkárság új háttérintézménye, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) kapná meg.

Úgy tudják, az egészségügyért felelős államtitkárság nem ragaszkodik a pénzbeli ellátások utalványozásához, de nem támogatná, ha a természetbeni (kórházi, háziorvosi) ellátások és a gyógyszertámogatás nem maradna a felügyelete alatt.

"Az IMF-tárgyalások érdemben októberben várhatóak, sem olyan kormánydöntés, sem olyan megállapodás nincs, amely alapján a közszféra 40 százalékos létszámleépítését terveznénk. A kormány többek között rögzítette, szó sem lehet arról, a közszférában a jövedelmek csökkenjenek" – válaszolta a KIM sajtóosztálya a lapnak.

Mit válaszolt a kormány az IMF-nek és az EU-nak?

"A javaslataink különböző területeket jelölnek meg" - mondta a Magyar Nemzetnek Varga Mihály. "Ilyen a bürokrácia csökkentése, ami elsősorban a közszférában dolgozók létszámát érintené. Az elmúlt két évben több intézkedés történt az állami újraelosztás mérséklésére, ám a szomszédos országokhoz képest még mindig magas ez a mutatónk" - fejtette ki.

Hozzátette: "Sokféle megoldás van, erről hajlandóak vagyunk tárgyalni. Szó sincs persze arról, hogy tömegek kerülnének az utcára. A cél akár egy többéves programmal is teljesíthető, például úgy, hogy az állami szférából kilépők, a versenyszférába távozók helyére és a nyugdíjba vonulók pótlására nem veszünk fel új alkalmazottakat".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.