BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az élelmiszerek drágultak, a rezsicsökkentés húzta mélybe az inflációt

Augusztusban a vártnál alacsonyabb, 1,3 százalékos volt az éves infláció, ez csaknem 40 éve a legalacsonyabb érték, 1974 júniusában 1,2 százalék volt a fogyasztói árindex.

A fogyasztói árak az előző hónaphoz képest átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek az idén augusztusban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán.

12 hónap alatt, 2012. augusztushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 2,7 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a sajt (10,0%), az idényáras élelmiszerek (7,8%), a sertéshús (6,4%) és a liszt (5,8%) ára. Árcsökkenés következett be többek között a tojás (12,0%) és a cukor (8,2%) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 9,1 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is. A szolgáltatások esetében szintén átlag feletti volt az árnövekedés (2,9%), ezen belül a víz- és csatornadíjak átlagosan 9 százalékkal csökkentek, mialatt a helyi tömegközlekedés 5,3 százalékkal került többe. Az egyéb cikkek átlag alatt drágultak (0,4%), ezen belül a járműüzemanyagok ára 1,6 százalékkal csökkent. A ruházkodási cikkekért átlagosan 0,5, a tartós fogyasztási cikkekért 2,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia esetében is árcsökkenés (8,7%) volt megfigyelhető. Ez utóbbin belül a palackos gázért átlagosan 6,1, a vezetékes gázért, az elektromos energiáért és a távfűtésért egyaránt 10 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2012 augusztushoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.