BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az új évben már Litvániában is az euró a fizetőeszköz

Ismét új tagországgal indul az új év az eurózónában, csakúgy, mint 2014-ben: ezúttal is egy balti országgal, Lettország után Litvániával bővül a valutaövezet.

Ezután évekig 19 tagja marad a klubnak, az Európai Unió többi kilenc országának egyike sincs az előszobában. Utóbbin azt az árfolyamsávot értik, ahol az aspiránsoknak két évet kell eltölteniük; Litvánia ezt lényegében 2002 óta teljesíti, akkor kötötték a litast az euróhoz, 3,4528-as árfolyamon.

Litvánia belépését 2007-ben azért utasították el, mert hajszállal elmaradt az inflációs kritériumtól, utána pedig a pénzügyi válság összeroppantotta a költségvetését. Mostanra azonban kikerültek a gödörből: 2013 végén a GDP-arányos deficit 2,6 százalék volt, az államadósság a GDP 39 százalékára rúgott. Idén a harmadik negyedévben 2,7 százalékkal nőtt a GDP, az infláció novemberben 0,4 százalék volt.

A decemberi felmérés szerint a lakosság 53 százaléka által pozitívan fogadott eurót a másutt bevált menetrend szerint vezetik be: a bankjegyek megérkeztek, a litván jegybank 900 ezer érmecsomagot küldött ki a bankokba és a postafiókokba (40 litas, azaz 11,59 euró értékben). Az első 15 napban párhuzamosan lehet használni a régi és az új pénzt, a kormányzat pedig 140 terméket figyel majd augusztusig, elkerülendő a burkolt áremeléseket.
Litvánia csatlakozásával kibővül az Európai Központi Bank kormányzótanácsa is: Vitas Vasiliauskas jegybankelnök lesz a 25. tagja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.