BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EU Bíróság: aránytalan bírság a be nem vallott készpénz miatt

Sérti az uniós jogot az a szankciórendszer, amelyet Magyarország alkalmaz azokkal szemben, akik az Európai Unió külső határának átlépésekor elmulasztják bejelenteni, hogy sok készpénz van náluk – mondta ki ítéletében az Európai Bíróság.

A magyar hatóságok a határátlépéskor a be nem jelentett készpénz 60 százalékának megfelelő összegű bírságot szabnak ki. Ez a luxembourgi testület szerint nem arányos a jogsértés súlyával, amely abból áll, hogy valaki elmulasztja bejelenteni, hogy 10 ezer euró vagy azt meghaladó összeg van nála. A bejelentési kötelezettséget egy európai uniós rendelet írja elő, a szankciót azonban magyar jogszabály. A NAV honlapján található tájékoztatás szerint azok a természetes személyek, akik az unió területére tízezer eurót meghaladó készpénzzel vagy azt helyettesítő eszközzel (értékpapír, nemesfém stb.) rendelkeznek, és erről hiányosan vagy egyáltalán nem nyilatkoznak, a náluk lévő összeg 10, 40, illetve 60 százalékának megfelelő büntetést kötelesek fizetni. A legnagyobb büntetési tétel akkor érvényes, ha a be nem jelentett összeg meghaladja az ötvenezer eurót.

Az ügy egy Szerbiából Magyarországra beutazó lengyel férfi esete alapján indult, aki különféle valutákban több mint 40 millió forintnak megfelelő készpénzzel lépte át a határt, de ezt nem jelentette a hatóságoknak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az uniós jogból a magyar jogrendbe átültetett szabályoknak megfelelően az összeg 60 százalékát kitevő bírságot szabott ki a férfira, aki szerint ez nincs arányban az elkövetett jogsértéssel és a szankció céljával. Az ügyben a lengyel férfi panaszának ügyében eljáró Kecskeméti Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság fordult az EU Bíróság felé iránymutatásért.

A bíróság ítéletében emlékeztet arra, hogy a tagállamok hatáskörébe tartozik a számukra megfelelőnek tűnő szankciók megválasztása. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezt a hatáskört az arányosság elvét tiszteletben tartva kell gyakorolniuk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.