BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most még kihasználhatja a nyugdíjbiztosításhoz kapcsolódó adókedvezményt

Egyre többen élnek az adóvisszatérítés lehetőségével, amire – mivel ez csak a tárgyévi befizetések esetében vehető igénybe – már csak néhány nap áll rendelkezésre.

Mivel a törvény csak a tárgyévben teljesített nyugdíjbiztosítási befizetésekre teszi lehetővé a visszatérítést, az év utolsó hónapjában jellemzően rengeteg ügyfél igyekszik eseti befizetéssel maximalizálni az adókedvezményt, illetve ilyenkor látványosan megugrik az új biztosítások kötése is – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) közleményéből. A MABISZ arra is felhívta a figyelmet, hogy

az idén december 29. lesz az utolsó munkanap, ezért ha valaki az adókedvezményt igénybe akarja venni, eddig kell megérkeznie díjbefizetésének a biztosítóhoz.

Nagyon fontos tehát, hogy nem a befizetés dátuma, hanem a pénz biztosítóhoz való beérkezésének az időpontja számít. Csekkes vagy bankkártyás befizetés esetén négy munkanap is eltelhet a befizetés indítása és a pénz biztosítóhoz való beérkezése között, erre tekintettel tanácsos a tranzakciót még a héten elindítani. Némileg kedvezőbb a banki átutalással fizetők helyzete, hiszen ez a művelet csak egy munkanapot vesz igénybe.

Egyre többen élnek a lehetőséggel

A nyugdíjbiztosítások díjaira érvényesíthető adókedvezmény 2014-es bevezetése óta egyre többen élnek a visszatérítés lehetőségével. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai alapján

2015-ben 92 ezren kaptak adóvisszatérítést, együttesen mintegy 4 milliárd forint összegben. Ehhez képest tavaly már 142 ezerre emelkedett a visszatérítésben részesülők száma, és a visszaigényelt összeg is több mint másfélszeresére nőtt.

Idén a várakozások szerint még ennél is nagyobb arányú lehet a növekedés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.