BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Reménykedésre adnak okot a német gazdasági adatok

Jelentősen nőttek Németországban az építőipari bevételek a tavalyi év első tíz hónapjában, és a rendelésállomány is magas szinten maradt, ami alátámasztja azokat a reményeket, hogy Európa legnagyobb gazdaságában folytatódik a széles alapokon nyugvó fellendülés.

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) szerdán közölt adatai szerint októberben 4,5 százalékkal, 2017 első tíz hónapjában pedig 5,6 százalékkal emelkedtek az építőipari vállalkozások bevételei éves összevetésben.

A gazdasági növekedés egyik fő hajtóereje a lakásépítés volt: növelte az ingatlanok iránti keresletet, hogy emelkedett a lakosság lélekszáma, nőtt a foglalkoztatottság és csökkent a munkanélküliség, miközben a hitelköltségek rekordalacsony szinten maradtak.

Fotós: Kallus György

További támogatást nyújtott az építőiparnak az is, hogy az állam többet költött út- és hídépítésre, valamint bérlakásokra, részben azért, hogy a 2015 óta érkezett több mint egymillió menekültet el tudják helyezni.

A Destatis csütörtökön teszi közzé a német gazdaság tavalyi éves növekedési ütemét. A várakozások szerint 2017-ben 2,4 százalékkal bővült a német hazai össztermék (GDP), ami az utóbbi hat év legerősebb üteme lenne. A vártnál jobb novemberi ipari termelési adatok alapján egyes elemzők már arra számítanak, hogy a 2,4 százalékot is meghaladhatta a GDP-növekedési üteme a múlt évben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.