BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Az OTP akár további veszteségleírásokra is kényszerülhet"

Leépíti hitelportfólióját az orosz OTP, egy tegnapi piaci információ szerint ugyanis a pénzintézet 135,7 millió dollárnyi lejárt lakossági hitelét értékesíti 2 százalékos értéken.

Ez hüvelykujj-szabály szerint 31 milliárd forintnyi egyszeri veszteséget jelentene az OTP szempontjából, erre a veszteségre azonban már korábban céltartalékot képeztek, így az nem jár további leírással az OTP szempontjából. Mindazonáltal nem szabad elfelejteni, hogy adott esetben az OTP akár további veszteségleírásokra is kényszerülhet egyes leánybankjainál a piaci helyzet függvényében.

Ma tartja éves közgyűlését a Magyar Telekom. A piaci szereplők arra számítanak, hogy a részvényesek egyebek mellett az igazgatóság 74 forintos osztalékjavaslatát is jóváhagyják majd. forintos osztalékjavaslatot tett közzé a TVK tegnap. A főrészvényes MOL (amely a részvények 95 százalékával rendelkezik) az április 16-i közgyűlésen dönthet a javaslat elfogadásáról.

Bajnai Gordon várhatóan ma egyeztet az MSZP-vel és az SZDSZ-szel azokról a beleegyezésekről, amelyek azt garantálnák a miniszterelnök-jelöltnek, hogy zökkenőmentesen hajtsa végre intézkedéseit. A program pontos részletei továbbra sem ismertek.

Az EKB is besegíthet a hangulat fokozásába mai kamatdöntő ülésével. A piaci konszenzus szerint a Trichet vezetésével működő jegybank 50 bázispontos csökkentést jelenthet be, ami 1 százalékos szintre nyomná le az eurózóna irányadó kamatrátáját. Szokás szerint a legnagyobb figyelem a 14.30-kor kezdődő sajtótájékoztató övezi, ahol az EKB akár új monetáris lépéseket is bejelenthet a válság kezelése érdekében, hisz számos társa állampapír visszavásárlási akcióba kezdett, viszont az EKB-nak nincs ilyen irányú felhatalmazása, és amúgy is problémákat vetne fel, hogy melyik ország állampapírját kezdje el vásárolni, hisz ilyen szempontból sincs egységes Európa.

Ma az amerikai bankok illikvid eszközeinek értékelési módszereivel kapcsolatos megbeszélések újabb körére kerülhet sor, bár túlságosan radikális bejelentés nem várható ma.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.