BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

274 közelébe gyengült a forint

Tőzsdei profitkivét és tartózkodóbb devizapiaci kockázatvállalás gyengíti a térségbeli devizákat: az eurót 273,75 forinton jegyezték hétfőn délelőtt fél tízkor a bankközi kereskedelemben a péntek délután négy órai 272,65 forint után.

A forint hétfőn a globális deviza kereskedés európai szakaszának kezdetét megelőző 272 forintos euró árfolyamról meredeken 274 körülire gyengült.

A dollárt hétfőn délelőtt 188,10 forinton jegezték 1,4549 dolláros euró árfolyam mellett a péntek délutáni 187,05 forint és 1,4574 euró/dollár után.

Megfordult a nemzetközi tőzsdei hangulat is, a negatív ázsiai tőzsdei zárást követően az európai indexek is egy százalék körül veszteségben jártak a nyitás után fél órával. Egyes vélemények szerint a fordulatra a gumiabroncs-import miatt kibontakozó amerikai-kínai kereskedelmi adok-kapok szolgált indokként, bár a múlt heti hat egymást követő nyereséges és éves rekordokat döntögető kereskedési nap után egyébként is esedékes volt egy profitkivételre lehetőséget nyújtó korrekció.

A zloty árfolyamát még külön is megterheli a növekvő lengyel költségvetési deficit kilátása, valamint az a várakozás, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya is a jelzettnél magasabbnak bizonyul. A zloty az európai kereskedés kezdete előtt tartott 4,16 körüli szintről 4,23 euró környékére gyengült.

A forintárfolyam kilátásait a zloty áttételes hatása mellett negatív irányban befolyásolja még az augusztusi magyar inflációs adat ismeretében a piac által szinte már biztosra vett jegybanki kamatcsökkentés. A forint a már jó két hete tartott 270-275 forintos euró árfolyam sáv felső felébe húzódhat.

A svájci frank jegyzése 180,86 forint 180,05 forint után, 100 japán jent pedig 207,99 forinton jegyeztek hétfőn a pénteki 203,89 forinttal szemben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.