BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatodik hete robog a forint

Hatodik hete erősödik a forint az euróval szemben, és 9 havi csúcsra emelkedett szerdán. A forintot támogatta a nemzetközi környezet és a hazai költségvetéssel kapcsolatos tervek is.

A forint az egymást követő hatodik hetet is erősödéssel zárja az euróval szemben, mely elsősorban a magyar kormány februárra ígért kiadáscsökkentési terveinek köszönhető, másodsorban a kedvező nemzetközi környezet is táplálta a hazai deviza menetelését.

A forint a héten 9 havi csúcsra emelkedett az euróval szemben, a jegyzés 268,7-es szint alatt is megfordult.

A költségvetési kiigazítási program elérheti a 660 milliárd forintos értéket, végrehajtása pedig 2013-ig valósulna meg. Kulcsfontosságú kérdés, hogy a terv tartalmaz-e olyan lépéseket, melyek jelentősen javítják a költségvetés pályájának fenntarthatóságát középtávon.

Február 16-án láthatunk részleteket a programból, melynek az előzetes hírek szerint része lesz a nyugdíjrendszer átalakítása és a munkanélküliségi ellátás megváltoztatása, és a gyógyszerkassza sem maradna jelenlegi formájában.

Előremutató, és a forint árfolyamát támogató lehet, hogy Orbán Viktor egy adósságplafon bevezetését tervezi, mely a GDP 60 százaléka lenne, és alkotmányban rögzítenék. Suppan Gergely, a TakarékBank közgazdásza szerint nem konkrét számértéket kellene bevezetni, hanem egy olyan szabályt, mely az adósság folyamatos csökkenését eredményezné.

A forint erejét táplálhatta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa januárban az egymást követő harmadik alkalommal szigorított a monetáris kondíciókon. Mint ismert, a monetáris tanács tavaly novemberben meglepetésre emelte a jegybanki alapkamatot, a mindenkori legalacsonyabb 5,25 százalékos szintről negyed százalékponttal. A kamat 6 százalékon áll jelenleg.

Múlt hét péntektől a kereskedésre az egyiptomi válság nyomta rá a bélyegét, de a nemzetközi környezet nem romlott számottevően, így ez csak átmenetinek tekinthető. Az eruózóna adósságválsága kikerült a figyelem középpontjából, azonban világos, hogy a szuverén adósságválság csak a nemzetek vezetőinek álláspontjának közeledésével oldható meg.

Nemzetközi folyamatok

Az adósságválság megoldására született előrelépés: az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) valószínűleg államkötvényeket vásárolhat majd, s ezzel csökkenne az eladósodott államok kamatterhe. Az EFSF „AAA” hitelminősítésű, míg az eladósodott euróövezeti államok hitelbesorolását folyamatosan rontják a nemzetközi hitelminősítők, így egyre magasabb hozammal tudják csak értékesíteni államkötvényeiket.

Az euró árfolyama stabilitást mutat, majdnem az 1,3-as szinten jegyzik a svájci frankkal szemben. A közös európai deviza sikeresen rugaszkodott el tavaly decemberi 1,24-es frankkal szembeni történelmi mélypontjától. Így a nemzetközi folyamatok és forint erősödése is pozitívan hatott a forint frankkal szembeni kurzusára: a január elei 220 forint feletti árfolyamról 208 alá süllyedt a jegyzés.

A Rabobank a héten a frankhitelesek szempontjából kedvező elemzést hozott nyilvánosságra: véleményük szerint a következő 12 hónapban az euró 1,53-ig erősödhet a frankkal szemben. Ezt elsősorban az fűtheti, hogy az Európai Központi Bank (EKB) hamarabb emelhet alapkamatot, mint a Svájci Nemzeti Bank (SNB).

Ha ez bekövetkezik, és a forint sem gyengül a jelenlegi szintekről, akkor a frank árfolyama jóval 200 forintos jegyzés alá süllyed, és elérheti a 180-as szintet.

Zuhanásnak indulhat a svájci frank!

Ki kell emelni: jelentősen romló nemzetközi környezetben – ha jelentősen visszaesik az euróövezet növekedése a megszorítások hatására, és nem tarthatóak a költségvetési hiányok – a svájci frank erősödhet annak ellenére, hogy a kamat 0,25 százalékon áll.

Hazai kockázatok

Kockázatot jelent, hogy a kormány terveit nem minősíti elégségesnek a piac, illetve a hitelminősítők, azonban Magyarország bóvli kategóriába való átsorolásának esélye csökkenhetett az elmúlt hónapban a piacok szerint. Az államcsőd ellen köthető biztosítás felára 400 bázispontról 300 bázispont alá csökkent.

Ha a hitelminősítők nem lesznek megelégedve a tervekkel, és a kilátásba helyezett leminősítéssel „bóvli”, vagyis a befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolják Magyarországot jelentősebb forintgyengülés is elképzelhető.

A 268,7-es szint erős ellenállás, mely megakaszthatja a forint erősödését. Péntek délelőtt 270 forint fölött is jegyezték az eurót, míg délutánra e szint alá tudott kapaszkodni a hazai deviza. Tavaly december 24-én még 279,15-ös szinten tartózkodott a forint az euróval szemben.

A kormány várható költségvetési programjával kapcsolatosan az elemzők a „buy the rumor, sell the news” (vásárolj a pletykára, adj el a hírre) stratégiára hívták fel a figyelmet, arra hivatkozva, hogy aki a gyenge szinteken beszállt, és forintot vásárolt, a bejelentéskor realizálhatja a profitot.

Ezért is szükséges lehet, hogy a „megelőlegezett bizalom”, illetve a bizalmatlanság csökkenése miatt a kormány valóban olyan intézkedéseket jelentsen be, melyet megelégedéssel fogad a piac.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.