BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A befektetők megnyomták a pánik gombot: öntik a forintot

A forint jelentősen gyengült hétfő délelőtt a vezető devizákkal szemben, igen kedvezőtlen nemzetközi befektetői környezetben. Délután folytatódott a forint hanyatlása.

17 óra után

A forint nem gyengült tovább délután: 291-es szint közelében stabilizálódott az euró ára. Ez a kisebb erősödés azonban nem volt elég ahhoz, hogy a svájci frank 241-es kurzus alá ereszkedjen a hazai devizával szemben.

15:30 után

Az eurót 291,8 forinton is jegyezték a bankközi piacon hétfő délután, a svájci frank ára pedig 241,5 forint felett áll. Csupán 20-30 fillér választja el a hazai devizát, hogy két és fél éves mélypontra süllyedjen a közös európai fizetőeszközzel szemben.

A mai napon a forint 1,65-1,7 százalékos esést mutat, ahogyan a lengyel zloty is, míg a jóval stabilabb lábakon álló Csehország fizetőeszköze 0,8 százalékot gyengült az euró ellenében. A román lej 0,7 százalékot veszített értékéből.

Augusztus eleje óta a zloty 9,6, a forint 8,7 százalékot zuhant az euróval szemben. A román lej és a cseh korona 2 százaléknál kisebb leértékelődést mutat az időszakban.

A forint gyengülését nemzetközi és hazai hatások együttesen eredményezték. Egyrészt, augusztus elején a globális részvénypiaci pánik hatására a sérülékenynek ítélt devizák gyengülni kezdtek. Görögország fizetőképességével kapcsolatos aggodalmak egyre fokozódnak, a befektetők egyre biztosabban árazzák a görög államcsődöt.

Másrészt, a svájci frank szárnyalása rontotta a hazai gazdasági kilátásokat, valamint ezt fokozta a jelzálogfedezett devizahitelek piaci ár alatt való visszafizetésének (végtörlesztés 180 forinton a frankhitel esetében, 250 forinton az euróhitel esetében) terve. Mindkét tényező jelentős nyomást helyezett a pénzügyi stabilitásra nézve. A 2012-es költségvetés sarokszámainak bejelentése sem nyugtatta meg a befektetőket.

Délelőtt

A hazai deviza délelőtt több mint 1,2 százalékot esett az euróval szemben, így 290-es szinten jegyzik a közös európai devizát délelőtt. Péntek este még 285 forinton jegyezték az eurót, ma reggel 287-es szinten, délelőtt pedig már a lélektani 290 forintos kurzus felett járt az euró ára. A svájci frank ára a reggeli 237 forintos szintről 240 fölé került.

A forinthoz hasonló mértékű esést mutat a lengyel zloty, a cseh korona és a román lej azonban csupán 0,3 százalék körüli esést mutat.

A forint 14 hónapos mélypontra süllyedt, amelyre azóta nem volt példa, mióta Magyarország megszakította a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tavaly nyáron, és a magyar kormány „nem-ortodox” gazdaságpolitikát vezetett be.

A negatív nemzetközi hangulatot jól tükrözi, hogy a német DAX 3, az irányadó Stoxx Europe 600 index 2 százalékos esést mutat.

A befektetőket az is elbizonytalaníthatta, hogy a kormány 750 milliárd forintos konszolidációs programot jelentett be péntek délután, szemben a várt 1000 milliárdos csomaggal. Negatív az is, hogy a csomag jórészt bevételnövelésekre épül. Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza szerint a GDP 2,5 százalékának megfelelő költségvetési hiány elérése jövőre nem lesz könnyű. A növekedési és megvalósítási kockázatok miatt nem zárható ki, hogy az év során újabb intézkedésekre lesz szükség a hiány tartása érdekében – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.