BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A 295-ös szinttel „barátkozott” a forint – Svájc emelheti az árfolyamküszöböt

A negyedik negyedév első munkanapján ismét a 295-ös szinttel „barátkozott” az euró/forint árfolyam, de ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen az euró/dollár kurzus ma reggelre az 1,33-as mérföldkövet tesztelgette, írja napi elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza. Ha pedig erősödik a dollár az euróval szemben, akkor az a forint gyengülését hozza.

A ma délelőtti hangulat ismét negatív, részvényindexek esnek, a kötvényhozamok emelkednek, és sajnos a pénteki referencia CDS-felárunk is emelkedőben volt, ismét 530 feletti értéket mutat. A 295-ös árfolyamszint egyelőre ellenállásnak bizonyult, de ha ez a szint elesik, akkor a 300-as érték azonnal célkeresztbe kerül – vélekedett Karsai Péter.

Ma és holnap Ecofin ülést tartanak Luxemburgban, ahol nyilvánvalóan az adósságválság, az EFSF rendszer és a görög csődkérdés lesz napirenden. Várhatóan arról fog döntés születni, hogy a kötvény intervenciókat ne az EKB bonyolítsa, hanem a feltőkésített EFSF-kalapból intézzék az illetékesek. Téma lesz továbbá a keringő hírek szerint a görög kötvények lejáratának meghosszabbítása, átstrukturálása – hívta fel a figyelmet az elemző.

Sajtóközlemény a mai nap történéseiről az európai piaczárás után várható, így némi piacmozgató hatása csupán az amerikai ISM hangulatindexnek lehet a nap folyamán. A csütörtökön még 1,3650-es euró/dollár árfolyam ma reggelre 1,3350 alá esett, és ezzel az dollár/forint árfolyama bő egy éves csúcsra ért, áttörve a 220-as szintet (felfelé). További dollárerősödés várható: ha nem lesz pozitív fordulat a görögökkel kapcsolatban, akkor azért, ha tovább élesedik, közeledik a görög csőd bekövetkezése, akkor pedig azért – emelte ki.

Karsai Péter emlékeztetett: „Svájc pénzügyminisztere elégedettségét fejezte ki az 1,20-as árfolyamküszöbbel kapcsolatban, Evelnie Widmer-Schlumpf szerint az SNB jól döntött mind az eszköz kiválasztásánál, mind annak mértéke is megfelelő”.

Ennek ellenére a svájci Sonntagszeitung tegnapi számában megjelent egy cikk, amiben arról írnak, hogy októberben találkozni fognak a svájci üzletemberek és szakszervezetek az SNB képviselőivel, ahol a téma az euró/frank árfolyamküszöbének emelése lesz. A szakszervezetek 1,30-1,40, a Svájci Iparszövetség, a Swissmem elnöke pedig 1,35-1,40 körüli árfolyamküszöböt fog javasolni, legfőképpen azért, hogy versenyképes lehessen a helvét gazdaság az EU országaival szemben, illetve azért, hogy elejét vegyék a munkahelyek EU-ba való kiszervezésének.

A pénzügyminiszteri nyilatkozatnak nagyobb hatása volt a piacra, 12 napos mélypontra esett az euró/frank árfolyama 1,22 környékéről 1,2150-re erősödött a frank – zárta kommentárját Karsai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.