BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végre: 580 nap után megalakulhat a belga kormány

Belgium 580 napja kormány nélkül működik, az ország leminősítése azonban hirtelen felpörgette a tárgyaló felek kompromisszumkészségét.

Bár a koalíciós tárgyalások már hónapok óta folynak, a folyamatnak hirtelen lökést adott, hogy a Standard & Poor''s az "elhúzódó politikai bizonytalanságokra" hivatkozva pénteken "AA+"-ról "AA"-ra húzta le az ország adósbesorolását.

A 2012-es költségvetésről szóló megegyezés kevesebb, mint 24 óra alatt megszületett, az új, koalíciós kormány pedig akár jövő hét elején munkához láthat.

"Sok területen kell együtt dolgoznunk, de hitünk szerint ezt rövid idő alatt véghez tudjuk vinni. Remélem, egy új, teljes kormány már a hét végén felállhat" - mondta Elio Di Rupo miniszterelnök-jelölt.

A flamand és vallon feleket is tömörítő hatpárti koalíció megegyezett abban, hogy a jövő évtől kezdve a költségvetés kiadási oldalát 11 milliárd euróval csökkentik és liberalizálják a munkavállalási szabályokat is. A nyugdíjkiadások szintén csökkennek a korkedvezményes nyugdíjak szabályainak szigorításával, a nyugdíjkorhatár továbbra is 616:38 2011.11.28.5 év marad. Leépítések várhatóak a honvédségnél és az állami szolgáltató vállalatoknál, így a postánál és a vasútnál is.

A hirtelen támadt kompromisszumkészség nem csak a Standard & Poor''s-nak köszönhető, hanem az Európai Uniónak is, a Bizottság ugyanis 700 millió eurós büntetést helyezett kilátásba, ha az ország nem készül el a kiadáscsökkentő terveivel december közepéig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.