BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint azonnal gyengült Matolcsy bejelentésére

Az első hírek alapján újra a bankszektor kerül célkeresztbe a bankadó megtartásán és a tranzakciós illeték duplájára emelésén keresztül. A forint azonnal gyengülni kezdett, elképzelhető a 280 fölé gyengülő árfolyam is – írja elemzésében Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (278,00 – 281,00): Második napja sikerül a forintnak az eddig mérföldkőnek tartott 280-as szint alatt zárnia, és tegnap már 278 alá is benézett az árfolyam, amire augusztus vége óta nem volt példa. A forint mozgását a nagyon jó hangulat is segíti, az ötéves CDS 29 százalékot erősödött október eleje óta, ami egyrészt a központi bankok lépései miatti a piaci kockázatok csökkenése, másrészt a csökkenő magyar külső adósság szintje miatt következett be.

A reggel oldalazó forint a nemzetgazdasági miniszter bejelentésére várt, mivel sajtóhírek szerint az Európai Bizottság a bejelentett kiigazító csomagot nem tartja elégségesnek a 3 százalékos hiánycél teljesítéséhez. Az Unió felé is meggyőző, hiteles intézkedésekkel további 150-200 milliárdos kiigazításra lenne szükség. A kormány ugyan hangsúlyozza, hogy nem ért egyet az EU által előre jelzett 3,7-3,9 százalékos GDP arányos hiánycéllal, mégis tervez lépéseket, hogy megszűnjön a túlzott deficit eljárás az ország ellen. Az első hírek alapján újra bankszektor kerül célkeresztbe a bankadó megtartásán és a tranzakciós illeték duplájára emelésén keresztül. A bankok hitelezési képességét - ezáltal a gazdaság katalizálását – a frissen bejelentett intézkedések nem segítik. A forint azonnal gyengülni kezdett, elképzelhető a 280 fölé gyengülő árfolyam is.

EUR/USD (1,3040 – 1,3160): A Moody’s megerősítette a spanyol adósság jelenlegi besorolását, maradt befektetésre ajánlott kategóriában, és az EKB továbbra is elfogadhatja az állampapírokat fedezetként. Az S&P leminősítése után, ez jó hír a spanyoloknak, és az eurónak is. A görög költségvetés alakulásával kapcsolatos hírek is kedvezőek, így az euro kitört az eddig jellemző 1,28-1,30-as sávból, és ma hajnalban 1,3124-ig erősödött a dollárral szemben.

Az amerikai gyorsjelentési szezon is eddig inkább kellemes meglepetésekkel szolgált, ami szintén erősíti a kockázatvállalási hajlandóságot. A holnap kezdődő EU csúcstalálkozó előtt pozitív a hangulat, meghatározó adatok hiányában maradhat az euro az 1,30 fölötti szinteken.

CHF/HUF (229,00 – 232,50): Két hónap után újra a 230-as szint alatt nyitotta a napot a forint. Az eurozónával kapcsolatos jó hírek, és a vártnál jobb amerikai adatok hatására a frank is gyengült kissé az euróval szemben, ezzel ráerősítve a forint jó teljesítménye miatti CHF/HUF mozgásra. A délelőtti bejelentések nyomán azonban a gyengülő forint ismét 230 fölé katapultálja az árfolyamot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.